Њемачка и Француска хармонизују своје порезе

ФРАЈБУРГ – Њемачка и Француска су данас обећале да ће почети са хармонизацијом својих пореских система, дајући тиме примјер зони евра како да се избјегну будуће кризе, одбацујући притом увођење заједничких еврообвезница или повећање садашњег кризног фонда. Канцеларка Немачке Ангела Меркел и предсједник Француске Никола Саркози су послије кратког самита у Фрајбургу, на њемачкој граници […]

субота, 11 децембра, 2010 / 08:31

ФРАЈБУРГ – Њемачка и Француска су данас обећале да ће почети са хармонизацијом својих пореских система, дајући тиме примјер зони евра како да се избјегну будуће кризе, одбацујући притом увођење заједничких еврообвезница или повећање садашњег кризног фонда.

Канцеларка Немачке Ангела Меркел и предсједник Француске Никола Саркози су послије кратког самита у Фрајбургу, на њемачкој граници са Француском, изјавили да морају дати примјере за тај монетарни блок путем ближег фискалног усаглашавања.

„Договорили смо приближавање њемачке и француске пореске политике. Веома је значајно да можемо рећи својим партнерима -ми смо у зони евра, морамо се усаглашавати како бисмо одбранили евро’“, рекао је Саркози на заједничкој конференцији за новинаре са Меркеловом.

Оба лидера су одбацила приједлог за заједничке обвезнице зоне евра, за које се залаже премијер Луксембурга и предсједник зоне евра Жан-Клод Јункер, уз подршку Италије.

Циљ идеје о креирању неког инструмента евродуга је спречавање шпекулација на финансијском тржишту, подсјетила је агенција Ројтерс.

Њемачка је енергично против те идеје која би повезала трошкове позајмљивања великих економија зоне евра са периферним чланицама, као што су Грчка, Ирска и Португалија, што би подигло трошкове позајмљивања земаља, попут Њемачке и Француске.Оставите одговор