Ко није онда вакцинисао дјецу без родитеља у Бањој Луци?

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић посјетио је данас штићенике ЈУ Дома "Рада Врањешевић" који су хоспитализовани у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

петак, мај 4, 2018 / 17:57

Министар Богданић се са помоћником генералног директора за медицинске послове Универзитетског клиничког центра Републике Српске Слободаном Хајдером и начелницом Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Антонијом Верхаз информисао о здравственом стању шест штићеникаДјеца су стабилног здравственог стања и њихов опоравак тече уредно.

Дом здравља Бања Лука дана 03.05.2018. године пријавио је епидемију морбила на територији града Бањалука. Епидемија је проглашена због ширења морбила међу штићеницима ЈУ Дома "Рада Врањешевић” Бањалука, укупно девет обољелих, од којих је један штићеник отпуштен са болничког лијечења и стабилног здравственог стања, двоје имају благе симптоме те су изоловани од осталих штићеника Дома у посебној просторији, а шест је тренутно хоспитализовано у Клиници за инфективне болести. Препоручене хигијенско епидемиолошке мјере у Дому се и даље проводе, а препоручено је да, за сада, не похађају наставу у својим школама.

Представници хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Бањалука су спровели епидемиолошко анкетирање и истраживање у Дому "Рада Врањешевић”, након чега су, уз препоруку Института за јавно здравство Републике Српске, спроведене противепидемијске мјере, које су укључивале провјеравање вакциналних статуса свих штићеника као и запослених у Дому те вакцинисање невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних, појачано провођење хигијенских мјера и мјера контроле инфекције. Такође, препоручено је јављање доктору код сваке сумње на оболијевање од морбила, односно изолација обољелих.

Од укупно деветоро обољеле дјеце, седморо није било вакцинисано, а двоје је било непотпуно вакцинисано против морбила прије појаве ове болести у Дому "Рада Врањешевић".

У периоду од 06.03. до 04.05.2018. године, Институту за јавно здравство Републике Српске је пријављено укупно 31 обољели од морбила. Обољели су пријављени у Источном Сарајеву, Вукосављу, Модричи, Новом Граду, Козарској Дубици, Лакташима, Власеници, Шамцу, Палама и Бањалуци.

Након пријаве сумње свих случајева обољелих, хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су, у сарадњи са болницама (инфективни одјели) и Институтом за јавно здравство Републике Српске, одмах предузеле све потребне мјере за спречавање и сузбијање ширења епидемије.

Предузете су мјере пријаве обољења, лијечења и изолације обољелих, лабораторијских потврда, епидемиолошког испитивања и анкетирања обољелих, надзора над контактима, провјере вакциналног статуса дјеце и омладине МРП вакцином, а затим вакцинације невакцинисаних, непотпуно вакцинисаних и лица без података о вакциналном статусу. Пооштрен је санитарно – хигијенски надзор у колективима за боравак дјеце и омладине.

Након пријаве епидемије морбила у Србији, односно погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, те постојања ризика за ширење епидемије у Републици Српској због ниског обухвата МРП вакцином, почетком мјесеца новембра 2017. године, Институт је свим домовима здравља и здравственим установама у приватном сектору доставио дописе са препорученим мјерама које се требају спроводити у циљу благовременог откривања и пријављивања обољелих од морбила и спречавања ширења болести.

Једна од најважнијих мјера је провјера вакциналних картона и вакцинација дјеце и омладине према обавезном календару, а потом вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних МРП вакцином која штити од морбила, рубеоле и паротитиса.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном указује на важност, значај и добробити редовне вакцинације дјеце због заштите здравља цјелокупног становништва. Потребно је да проводимо сталну едукацију у циљу унапређења знања свих актера који учествују у систему имунизације: доносиоци одлука, здравствени професионалци, родитељи, дјеца, медији, односно читава друштвена заједница, међу којима мора постојати стална комуникација.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће и даље у наредном периоду у сарадњи са свим здравственим установама и другим релевантним институцијама, предузимати све потребне мјере за спречавање и сузбијање епидемије и о томе редовно извјештавати јавност.Оставите одговор