Кинески Појас и пут се руши у Румунији

Чини се да је амерички притисак на Румунију тренутно зауставио кинеске амбиције да повежу земље и континенте путем њихове Појас и пут иницијативе.

четвртак, јун 11, 2020 / 13:11

Румунска влада која посједује 80 процената Нуклеарелектрике затражила је од ове компаније да прекину преговоре са својим кинеским партнером о изградњи два нова нуклеарна реактора, сазнаје Саут Чајна Морнинг Пост.

Нуклеарелектрика вец́ има два реактора, а у складу са писмом о намјерама потписаном 2015. године, договорили су са ЦГН-ом (China General Nuclear) да успоставе заједничко улагање за развој, изградњу и рад још два реактора.

Андреа Бринца, потпредсједница истраживачког центра румунског Института за проучавање азијско-пацифичког региона оцијенила је да су "екстремне препоруке" Сједињених Држава и ЕУ можда играле улогу у одлуци румунске владе.

Упркос томе, Пекинг планира да настави са улагањем новца у земље дуж Појаса и пута.

У првом кварталу ове године Кина је уложила 5.23 милијарде долара у 53 земље.

Очекује се да ц́е иницијатива обухватити инфраструктурне пројекте у вриједности од око билион долара, у више од 125 земаља.

Када је у питању Појас и пут, постоје тврдње да ц́е сиромашне земље које имају велику потребу за кинеским улагањима бити оптерец́ене неодрживим дуговима и да их Пекинг користи само за ширење свог геополитичког утицаја.

Ове тврдње је влада Кине негирала.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор