Јахорина задужена за 99 милиона, мањински акционари бијесни

Скупштина акционара Олимпијског центра (ОЦ) “Јахорина” усвојила је, на сједници одржаној 1. јуна, одлуку да се ОЦ задужи за 99 милиона КМ.

четвртак, 11 јуна, 2020 / 13:15

Ресорни министар трговине и туризма Сузана Гашић није се појавила на сједници, већ је послала писмену сагласност за задужење, иако управа није представила прецизан инвестициони пројекат како ће се ново, енормно задужење користити. Мањински акционари су се до те мјере разљутили да траже да буду исплаћени и да изађу из власништва ОЦ, сазнаје портал Капитал.

Наиме, пред Скупштином акционара нашла се Одлука о дугорочном кредитном задужењу код комерцијалних банака на износ од 99 милиона КМ.

Министар трговине и туризма Сузана Гашић, као представник Акцијског фонда РС, Фонда за реституцију РС и Фонда за развој источног дјела РС, који имају 90,67 одсто власништва над ОЦ “Јахорина”, гласала је “за” задужење писаним путем.

ПРЕФ је гласао такође писаним путем, али није био “за” задужење већ “уздржан”.

“У материјалима који су достављени није направљен детаљан инвестициони пројекат у коме би се видјела оправданост улагања, односно вријеме поврата инвестиције по различитим методама, дисконтна стопа…, а имајући у виду озбиљност и величину инвестиције. Пројекције биланса успјеха и новчаних токова су достављене само табеларно без детаљних појашњења појединих позиција. Такође, није достављен план и пројекција биланса уколико се предметна инвестиција не би реализовала, како би се упоредиле варијанте са инвестицијом и без инвестиције”, образложење је ПРЕФ-а упућено Скупштини акционара ОЦ “Јахорина”.

“Против” задужења гласало је ДУИФ Полара Инвест. Они тврде да нису испоштоване законске одредбе по питању права несагласних акционара јер се ради о послу “стицања и располагања имовином велике вриједности”.

“Искористићемо законско право насагласног акционара и поднијети захтјев ОЦ “Јахорина” за откуп акција у власништву ДУИФ Полара инвест”, навео је тај фонд. Ријеч је о 876.800 акција у власништву ДУИФ Полара инвест- ОАИФ Јахорина коин и 165.596 акција у власништву ДУИФ Полара инвест – ОАИФ Адриатик балансид.

Они су примједбовали и што је акционарима остављен кратак рок од пет дана за разматрање материјала за доношење тако значајне одлуке за задужење од 99 милиона.

И ДУИФ Менагемент солутионс гласало је “против” задужења истичући да није реално очекивати да ће се уз дугорочне (33,6 милиона) и краткорочне (6,7 милиона) обавезе које има ОЦ “Јахорина”, моћи редовно измиривати и предложено задужење.

“Давањем гаранције банци бјанко властитим мјеницама са клаузулом “без протеста” ОЦ располаже имовином велике вриједности, а то је прецизно прописано законом, о чему је Надзорни одбор требао водити рачуна приликом сазивања Скупштине акционара”, навели су у ДУИФ Менагемент солутионс.

И ДУИФ Кристал инвест гласао је “против” задужења јер, како су навели, дугорочно задужење није у Плану пословања ОЦ, истичући да мора да постоји “мастер план” инвестиције као посебан документ из којег би се видјели детаљни финансијски ефекти.

На крају је, захваљујући гласу министрице Гашић, Одлука ипак усвојена, а у њој се наводи да се ОЦ “Јахорина” задужи за 99 милиона на период од 15 година како би градили двије гондоле, један четворосјед са стазама и системом за вјештачко осњежавање и халу, те затравнили стазе.Коментариши