КФОР пуцао на Србе на Јарињу: Неколико рањених, 10 лакше повријеђених

Четири Србина теже су повријеђена, а 10 лакше у сукобу са Кфором на прелазу Јариње, преносе београдски медији. Повријеђени су одвезени у три санитетска возила у правцу Лешка. Један повријеђени је у коми, други је погођен у врат и у тешком је стању, док остали углавном имају повреде екстремитета. Међу рањенима су Ацо Радуновић, Младен […]

уторак, септембар 27, 2011 / 14:42

Четири Србина теже су повријеђена, а 10 лакше у сукобу са Кфором на прелазу Јариње, преносе београдски медији.

Повријеђени су одвезени у три санитетска возила у правцу Лешка. Један повријеђени је у коми, други је погођен у врат и у тешком је стању, док остали углавном имају повреде екстремитета.

Међу рањенима су Ацо Радуновић, Младен Антонијевић, Милан Премовић и Стево Петронијевић, преноси "Блиц" на свом сајту.

Први рањени који је довезен у болницу погођен је гуменим метком, док остали повријеђени имају прострелне ране.

Према првим информацијама, око 13.00 часова дошло је до инцидента између војника Кфора и цивила окупљених на барикадама. Војници Кфора бацили су сузавац, а затим се чула паљба из ватреног оружја. Хеликоптери Кфора круже изнад зоне, а Срби су се повукли иза насипа.

Након што је један камион довезен испред бодљикаве жице којом су припадници Кфора блокирали алтернативни пут ка централној Србији, грађани су каменицама гађали у правцу Кфора, а они су узвратили већом количином сузавца и гуменим мецима и на крају и бојевом муницијом.

На прелазу Јариње, гдје је Кфор раније данас уклонио дио блокада које су поставили Срби, сада је мирно, а око прелаза се окупило више од хиљаду мјештана.

Око 12.20 часова ка прелазу Јариње кренули су Срби из Косовске Митровице и Звечана, а десетине приватних аутомобила и три аутобуса у којима су били локални Срби кренуло је ка прелазу Јариње.

Како "Блиц" сазнаје кризни штабови одржаће састанке у Косовској Митровици и Звечану јер претпостављају да је тактика Кфора да одвуку Србе на прелаз Јариње да би ослабили блокаде у Митровици.

Јединице Кфора рано јутрос покренуле су нову акцију уклањања барикада на административном прелазу Јариње и привремено ухапсиле више особа.

На барикади на алтернативном путу код административног прелаза Јариње око 10.30 часова догодио се инцидент када су грађани каменицама гађали припаднике Кфора, а војници међународних снага узвратили сузавцем.

Сукоб је веома брзо окончан пошто је предсједник општине Лепосавић Бранко Нинић позвао грађане да остану мирни и да се мирним путем боре за своје легитимне захтјеве.

Кфор је тај алтернативни пут рано јутрос затворио. Тада је такође употребио сузавац и лишио слободе све који су покушали да прођу тим путем.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић изјавио је данас да је неопходно да се Кфор у најкраћем року врати у оквире свог мандата и да престане уклањање барикада, јер би то могло да има негативне посљедице по крхки мир и стабилност на сјеверу Косова.

Портпарол Кфора Ралф Адамец је рекао да ће Кфор наставити акције рашчишћавања барикада на сјеверу Косова.

Припадници Кфора затворили су рано јутрос алтернативни правац поред Јариња, који је био једина веза Рашке и сјевера Косова и Метохије.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да акција Кфора не доприноси миру и стабилизацији ситуације на терену.

"Очито је да је Кфор, можда под притиском пре свега Приштине, покушао да ојача њену позицију пред данашњи наставак дијалога. Најбитније је да је народ доле миран, да мирним отпором брани своје легитимне интересе и тако ће бити и даље", рекао је Богдановић.

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић позвао је грађане да не улазе у сукоб са војницима Кфора и нагласио да "Кфор није непријатељ Срба на Косову".

У Здравствени центар примљено седам особа

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић изјавио је да је до 14 сати у ту здравствену установу примљено седам особа које су повређене раније данас на Јарињу.

Према његовим ријечима, шест особа се налази на пријемном хирушком одељењу, са устрјелним и прострјелним повредама од бојеве муниције и једна особа примљена је на очно одељење због сузавца.

Јаковљевић је рекао новинарима да је пуцано и на њихово санитетско возило и срећом, нагласио је, избјегнута је трагедија и екипа која је указивала помоћ није повријеђена.

„Учинићемо све да адекватно збринемо све повријеђене. Не можемо одмах рећи да ли међу повреденима има животно угрожених. Повријеђени су, пошто им је указана прва помоћ, пребачени на одељење интензивне његе”, рекао је он.

Према досадашњим информацијама љекара за сада нико није животно угрожен, нагласио је Јаковљевић.

Испред болнице у Косовској Митровици пристижу родбина и грађани који се интересују за здравље повријеђених.

Стефановић: Догађаји на терену штете преговорима

Шеф тима Владе Србије за преговоре са Приштином Борислав Стефановић рекао је данас да инциденти на прелазу Јариње, где се Кфор сукобио са Србима, веома лоше утичу на преговоре двије делегације.

Преговори у Бриселу треба да почну данас око 18 сати.

Стефановић је за агенцију Бета казао да дешавања на Јарињу показују да „има снага” које не желе да се проблеми ријеше мирним путем и које су спремне да због тога „пуцају на ненаоружане људе”.

„То се ради са циљем да Србија одустане од дијалога (са Приштином) и да онда она буде окривљена да не жели мирна рјешења”, рекао је он.

Према његовим ријечима, у првим извештајима са Јариња се помиње да има Срба рањених из ватреног оружја.

„Грађани морају остати мирни и не смију им дати повода да ураде оно што покушавају. Ми ћемо учинити све да се сачувају животи и опстанак Срба на Косову”, рекао је Стефановић.0 КОМЕНТАРА

  1. Да знам гдје је фитиљ да потпалим Србију учинио би то одмах,да изгори да је нема више јер је постала неонацистички зомби.
    Да имамо своју државу Србију данас би наша војска ликвидирале те убице које су пуцале на голорук народ.

  2. lijepo nam je objasnio naš predsjednik šta je dobio od obeleženog brata da nam objasni i pojasni: “ vekiki su tako htjeli , i to je kraj“
    čini mi se da sam GA vidio na tv u crkvi na molebanu sa grišom i vasilijem za ove junake na barikadama. Ili sam to sanjao? Ne bi „veliki“ voljeli da to vide. Nije u njihovom scenariju, a odstupanje od scenarija nije preporučljivo. Plaćaju se penali.

Оставите одговор