Протести инвалида: Министар обећао рјешење

Слика друштва, између осталог, огледа се у односу према његовим најугроженијим категоријама. У Ирској, на примјер, персонална њега је веома плаћен и уносан посао, али Ирска је далеко. У Републици Српској, овакав вид помоћи постоји само понегдје. Данас је у Бањој Луци одржан протест цивилних инвалида који траже да се накнаде за туђу његу и […]

уторак, септембар 27, 2011 / 15:18

Слика друштва, између осталог, огледа се у односу према његовим најугроженијим категоријама.

У Ирској, на примјер, персонална њега је веома плаћен и уносан посао, али Ирска је далеко. У Републици Српској, овакав вид помоћи постоји само понегдје.

Данас је у Бањој Луци одржан протест цивилних инвалида који траже да се накнаде за туђу његу и помоћ без које не могу, исплаћују из буџета РС, а не из буџета локалних заједница, те да ова накнада за најтеже инвалиде буде 70 одсто од просјечне плате у РС. Та накнада тренутно износи 41 КМ. Представнике ове популације примио је министар здравља и социјалне заштите Ранко Шкрбић.

Шкрбић: Ријешићемо

Након разговора ,Шкрбић је рекао новинарима да је испоштован Нацрт закона о социјалној заштити РС, који је припремљен према раније датом обећању инвалидима, и да ће се овај документ у четвртак наћи на сједници Владе како би био усвојен и упућен у скупштинску процедуру.

"Параграфи и одреднице који су нејасни биће ријешени подзаконским актима и правилницама и то је посао који иде паралелно са доношењем закона", рекао је министар.

Шкрбић је рекао да се накнада за ову категорију становништва овим нацртом веже за износ нето плате, те да је укупан износ који је потребан за те намјене око 32 милиона КМ на годишњем нивоу.Урадиће се брза процјена ставрног стања и стварног броја лица којима је потребна туђа њега и помоћ.

Представник цивилних инвалида Васо Бошњак је оцијенио да Нацрт закона има и позитивних ствари као што су везаност примања за туђу његу и помоћ ове категорије за просјечну плату, додајући да ће садашњи захтјев инвалида да буде 70 одсто просјечне плате у РС, вјероватно бити коригован.

Инвалиди ће тражити већи проценат од просјечне плате од 10 и 20 одсто, зависно од категорије, како то прописује Нацрт закона. На данашњем састанку договорено је и да персонална асистенција функционише као туђа њега и помоћ, и да ће дјелимично бити дотирана из републичког буџета, а другим дијелом из буџета локалних заједница.

Бошњак је рекао да је било и одређених недоумица о категорији ових инвалида, али да је министар Шкрбић обећао да ће и то бити ријешено и да ће бити урађена одређена корекција.

Што се тиче захтјева да се надокнаде исплаћују из републичког а не локалног буџета, то би било три до четири милиона оперативних трошкова, а то је непотребно, рекао је министар послије састанка. Као рјешење предлаже да се појача рад са општинским центрима за социјални рад.

Преко пута Владе

Ови људи су већ протестовали на Тргу Крајине 24. августа, и тада су изневјерена обећања министра Ранка Шкрбића који им је обећао ће нацрт новог закона о Социјалној заштити у септембру мјесецу бити упућен скупштини РС да би био на усвајању у октобру као и да ће обавити разговор са Предсједником РС Милорадом Додиком. Када се појавио Нацрт закона о социјалној заштити, на сајту министарства, видјели су да он не задовољава минимум њихових захтјева.

"Ако нам упорно тврде да живимо у бољем дијелу БиХ, нека нам то и покажу", рекао је Васо Бошњак, један од организатора, додавши да инвалиди његове категорије у другом ентитеу примају 400КМ помоћи.

Протести је започео испред Народног позоришта РС у 12 часова, а представници ове популације заједно са новинарима и људима који су дошли да их подрже, као и са НВО Оштра нула која се придружила и подржала протесте, упутили су се према Административном центру Владе РС. На тротоару преко пута зграде, одржан је говор, а онда су представници инвалида отишли у Владу гдје их је примио министар здравља и социјалне заштите РС, Ранко Шкрбић.

Ж. Свитлица0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор