Студенти из иностранства на пракси у Бањој Луци

На Универзитету у Бањој Луци тренутно једноипомјесечну студентску праксу обавља осам студената из Ирана, Бразила, Летоније, Аргентине, Македоније, Шпаније, Пољске и Ирске, а до краја године требало би да их дође још осморо. Ови студенти дошли су у Бању Луку посредством Удружења за међународну размјену студената ради стручне праксе /ИАЕСТЕ/ БиХ, а данас их је […]

уторак, септембар 27, 2011 / 14:33

На Универзитету у Бањој Луци тренутно једноипомјесечну студентску праксу обавља осам студената из Ирана, Бразила, Летоније, Аргентине, Македоније, Шпаније, Пољске и Ирске, а до краја године требало би да их дође још осморо.

Ови студенти дошли су у Бању Луку посредством Удружења за међународну размјену студената ради стручне праксе /ИАЕСТЕ/ БиХ, а данас их је примила проректор за међународну сарадњу Универзитета у Бањој Луци Валерија Шаула.

"Ово је друга генерација студената коју примамо посредством ИАЕСТЕ. Онолико студената колико ми примимо на праксу толико студената нашег универзитета може да се пријави на праксу у страним државама и они то и чине", рекла је Шаула новинарима током пријема за стране студенте.

Она је нагласила да је овај пројекат само један аспект међународне размјене студената, а ми смо укључени и у друге пројекте преко којих наши студенти могу и да студирају, а не само да обављају стручну праксу на другим универзитетима.

Једна од студенткиња на пракси Ивана Крстова из Македоније каже да је тренутно на пракси на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци, да је задовољна праксом и да јој се Бања Лука много свидјела, те да се нада да ће се пројекат који реализује свидјети и њеном послодавцу у Македонији.

Национални секретар ИАЕСТЕ БиХ Борко Павлица рекао је да већ три године ради на размјени студената и да су они који дођу у БиХ задовољни праксама које стекну, али да су и студенти из БиХ задовољни праксама у иностранству.

Он је нагласио да студенти из године у годину показују већу заинтересованост за обављање стручне праксе у иностранству.

Осам студентата из цијелог свијета дошло је у Бању Луку на основу уговора о сарадњи на остваривању стручне праксе за стране студенте између Удружења ИАЕСТЕ и Универзитета у Бањој Луци, а захваљујући средствима Министарства просвјете и културе РС.Оставите одговор