Kaсиповић: Нема животно угрожених

У општинама у источном дијелу Републике Српске ситуација је нешто сложенија због нових падавина и вјетрова, али нема животно угрожених лица и снабдијевање струјом и водом је добро, рекао је данас шеф Тима Владе РС за координацију и праћење стања у угроженим општинама Антон Касиповић. "И даље су проходни најважнији магистрални путни правци. Искористили смо […]

субота, фебруар 11, 2012 / 15:44

У општинама у источном дијелу Републике Српске ситуација је нешто сложенија због нових падавина и вјетрова, али нема животно угрожених лица и снабдијевање струјом и водом је добро, рекао је данас шеф Тима Владе РС за координацију и праћење стања у угроженим општинама Антон Касиповић.

"И даље су проходни најважнији магистрални путни правци. Искористили смо јучерашњи дан да се болнице и апотеке додатно опскрбе лијековима и другим медицинским материјалом тако да здравствене установе функционишу уредно", рекао је Касиповић новинарима након сједнице Тима.

Он је истакао да нема информација о битним несташицама хране у општинама Републике Српске, те да Хеликоптерски сервис РС данас због јаких вјетрова не може да функционише на терену, али је у стању приправности.

"Разговарао сам са начелницима општина у источном дијелу Републике Српске и немамо алармантних ситуација", рекао је Касиповић, напоменувши да је Термоелектрана "Гацко" у редовном дводневном ремонту.

Он је апеловао да грађанИ на подручју Бањалуке, Приједора и Добоја штеде електричну енергију, јер је тренута потрошња виша за 27 одсто од уобичајне.

"Сматрамо да неће доћи до рестрикције електричне енергије, али нам је у сваком случају штедња неопходна", каже Касиповић.

Он је навео да је ситуација у западном дијелу Републике Српске знатно повољнија него у источном дијелу и да механизација одржава путне правце.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да су сњежне падавине стале у готово свим мјестима у РС и да вјетар који је био снажан полако јењава.

"Највише снијега је протекле ноћи пало у Калиновику око 40 центиметара, затим на подручју Билеће и Невесиња 30 центиметара, Фоче и Горажда око 25 центиметара, Трнова и на подручју Романије око 20 центиметара, док је у осталим крајевима пало око 10 центиметара снијега", рекао је Чађо.

Он је навео да су тренутно у прекиду магистрални путеви Добро Поље – Брод на Дрини и Гацко – Тјентиште због обрушавања велике количине снијега, као и дионица од Берковића према Стоцу.

Чађо је напоменуо да је механизација ангажована на рашчишћавању тих путева, док се саобраћај у осталим дијеловима Републике Српске одвија отежано.

"На подручју Херцеговине јуче је 50 до 60 одсто корисника добило пензије. Подјела је тренутно обустављена због нових падавина, али ће бити настављена чим временске прилике буду повољније", додао је Чађо.

Наредна сједница Тима Владе Републике Српске за координацију и праћење стања у угроженим општинама заказана је за сутра у 11.00 часова.Оставите одговор