Као лош виц: Његошева награда Јерговићу

Хрватски књижевник Миљенко Јерговић, добитник је Његошеве награде за ову годину, одлучио је Међународни жири на Цетињу. У конкуренцији 17 књижевника из Хрватске, Босне и Херецеговине, Македоније, Бугарске, Србије, Словеније и Црне Горе, Јерговић је ову награду добио за роман Род, објављен 2013. у Загребу. "Међународни жири, на чијем је челу био Влахо Богишић, након […]

петак, 25 септембра, 2015 / 00:09

Хрватски књижевник Миљенко Јерговић, добитник је Његошеве награде за ову годину, одлучио је Међународни жири на Цетињу.

У конкуренцији 17 књижевника из Хрватске, Босне и Херецеговине, Македоније, Бугарске, Србије, Словеније и Црне Горе, Јерговић је ову награду добио за роман Род, објављен 2013. у Загребу.

"Међународни жири, на чијем је челу био Влахо Богишић, након свођења листе и ужег избора, у који су ушли Миљенко Јерговић, Давид Албахари и Димитар Башевски, тајним је гласањем, великом већином, одлучио да Његошеву награду додијели књижевнику из Хрватске Миљенку Јерговићу", стоји у саопштењу министарства културе Црне Горе.

Према мишљењу жирија, Јерговић је један од најчитанијих и медијски најрепрезентативнијих писаца "присутан на овим просторима, битан за наше културе и духовности, за кључна питања културних и националних и језичких идентитета, за појам род, за појам други и наш алтер его, за јужнославенске драматичне сукобе, судбине и трагедије". 0 КОМЕНТАРА

 1. Шта би од оног народа који је толико био вољен од стране Срба у Србији и широм Југославије?

  Јерговић, Вешовић и остале Килибарде, фуј!!!!

  Нека ми опросте Срби у Црној Гори који још увијек имају карактер.

  До те мјере су се те битанге инфилтрилале у српски народ, нарочито после другог свјетског рата, да се никад нећемо испоравити.

  Узмите горе поменути олош, колико их још има данас у Србији, узмите оног комунистичког усташу Јова Капичића, па Темпа Вукмановића који је убио брата, па……..

  Колико је таквих сад у Београду, раде Србији и српском народу о глави, а наш хљеб једу.

  Не узимајте у уста српског сина комите, пишите латиницом мајку вам комунистичку јеб*м, пустите Његоша и остале српске БАРБАРЕ, како рече оно усташко-комунистичко говно Милановић.

  Никад ми неће бити јасно зашто се Србија понижава осим протоколарно, зашто уопште обраћа пажњу на хрватске, муслиманске, црногорске и шиптарске усташе.

  На ИГНОРЕ Србија и Република Српска треба да ставе све политичаре и тзв. интелектуалце који су задњих деценија лоше говорили о нама.

  Не разумијем зашто им дајемо уопште секунду простора у нашим медијима, ти крволоци се једино одржавају ширећи ирационалну мржњу према нашем роду.

 2. Budala i krivih drva nikad dosta, i onda debil hoće da dobije glasove.
  pecaroš, ti moraš hitno na liječenje a najbolje bi bilo da se baciš sa neke litice ili se ‘besiš.

 3. партизан,

  гдје се ти као „толерантан“ нађе у овом коментару?

  Ако би нпр. Вешовића, монструма кога се чак одрекла и Ђукановићева Црна Гора, уважавала српска интелигенција због лажног времена у коме живимо, онда и треба да нас сви понижавају, да говоре и пишу шта хоће, све док год им дајемо свој медијски простор да то чине.

  Ја добро разумијем колико то има утицаја на самопоштовање и искривљивање историје српског народа, овај лажни либерализам у медијима се може и мора елеиминисати због будућности и здравих односа у регији.

  На крају крајева, ова реакција (ускраћивање српског медијског простора) би била упућена само према нашим „Вешовићима“ из реда политике, писане ријечи, спорта, музике, па и вјере,значи исто као и појединцима из других народа.

  Лично ми не би сметало да и неке наше који испољавају мржњу према другим, њихови медији изопште.

  Како другачије доћи до здравих односа и толеранције о којој ти овдје шупљираш?

  Нажалост партизану, први си коментар погрешно схватио, можда ти је сад јасније?

 4. комуниста,

  док сам писао прошли коментар твој је објављен.

  Ја на заведене комунисте од стране АМБРОЗОВИХ САТРАПА не мислим кад говорим о „комунистичкој копилади“

  Говорим о појединцима који су газили Србе и православну вјеру, као што је нпр. Јово Капичић, чак нећу ни да помињем комунистичку копилад неке друге вјере, битанге који су такође свој и српски народ газили.

  Нема генерализовања, мада сам за то да се на јавном списку нађу све вође комунистичке секте који су газили народ 45 година,битанге које су криве за задњи рат, рат који је разорио најљепшу земљу на свијету, нека покољења знају.

  Какав Алија, Туђман, ку*ац, палац, да су комуњаре били искрени родољуби без обзира на вјеру, никад га они и остали шизофреници не би изашли живи из затвора.

  Убијали су комунисти већ због идеологије и очувања власти.

  Убили су те комунистичке сподобе хиљаде часних комуниста на Голом Отоку због другачијег мишљења, а кад је требало пар националистичких битанги да спасу државу, нису то урадили, напротив.

  Извели их из затвора раније, дали су им власт и оружје у руке, многи стављајући се под њихову команду.

  Немој молим те о вођама комуниста и комунизму, ако си ти, или твоји били комунисти, ако сте били поштени људи и породице, били смо и ми исти као ви, само нисмо били чланови партије.

  Вас је било око милион,од тога пар хиљада олоша, од општина, до врха.

  Нас око 22,5 милиона у Југославији, што сте ви били бољи ако су се ваши стари одрекли ђедове вјере и славе, него ми који смо славили Божиће и Бајраме?

  И ми смо поштено радили, волили своју државу и били толерантне комшије, много толерантније него они који су се одрекли своје вјере.

  Значи треба направити спискове гована оног рата, комунистичких злочина после рата и списак битанги из овог рата, нека се зна.

  Како другачије доживјети катарзу у свим народима, како наставити даље уз неопходно уважавање и признање, наравно да не заборавимо као наук за будућност, о томе се ради.

  Први коментар сам написао јер између осталог знам Марка Вешовића из Сарајева, пијану и завидну сподобу која пише све најгоре о српском народу.

  Покушала је биједа да се наметне међу водеће Србе у Сарајеву, кад му то као шпији и олошу није успјело, почео је говорити све најгоре о свом роду, чак и црногорцима који су га се одрекли и забранили му улазак у село, у коме се говно родило.

  Због тога сам рекао да се мора медијски простор деконтаминирати, бар тамо гдје српски народ управља, говнету нико не може забранити да лаје из Сарајева, зар не?

  Медији јаде чине, сви који вријеђају, говоре о народима као БАРБАРИМА, као онај мајмун Милановић, таквим треба ставити вето, изопштити га из српских медија, или забранити медије који их објављују и тачка.

  Кад то урадимо ми, урадиће и други са својим и нашим у њиховим редовима.

  Ја сам комунисто прагматичан у свему, па и у овоме,видјећеш ако се будем питао да ли ће смјети изаћи из мишије рупе, а не лајати у нашој кући, док га хљебом хранимо.

  Однекуд се мора почети, зар не?

  Поздрав

 5. Да сам ја мицо био члан партије прије рата, био би сигурно и после рата.

  Нико мој никад од оца, мајке, нити од супруге није био члан савеза комуниста, нико данас, од моје три сестре и брата, није члан ни једне партије, нити је икад био.

  Све су то часни и школовани људи, сви приватници са одраслом дјецом која су завршила факултете, троје магистерије, имамо и још двије студентице..

  Значи, часно у 20-том, још часније у 21-ом вијеку.

  Основао сам прије рата 1987 године еколошко друштво, значи и тада за вријеме комуниста је било прљаво и траљаво, једино што се мање шума крала.

  Наставио после рата водити екологе, и рибаре као удружење, онда је прекипило.

  Нити можеш шта као удружење промијенити, нити можеш гледати депоније смећа на сваком кораку, крађу шуме, некултуру и насиље БИЗМИСМЕНА у Палама, Српском Сарајеву и Републици Српској.

  Значи било је суђено кад већ нисам после тешке болести подлегао 2009 године, да се бавим овом хуманом причом,ваљда како би такви лицемјери могли шиљити кур*ц на једином некомпромитованом и неподмитљивом политичару у Републици Српској.

  Да вам дам вама несрећницима(ботовима стечајних управника) прилику да се иживите на човјеку који има идеју, неуништиву идеологију, визију и програм како очистити, запослити и морално повратити посрнули народ.

  Прво то, друго, нисам био неинформисан да не знам да ни екологе у западним земљама нико није јебавао ни 2% док нису прешли у партије,добили повјерење грађана, почело доносити и проводити законе.

  Данас смо сви угрожени, требамо стидити у каквом брлогу, неморалу, биједи и безакоњу живимо, све због партија за које ботови пишу против оваквих,наравно и због много комуниста у тим партијама, док земље са зеленим у парламенту изгледају за нас као недосањан сан.

  И ти си МИЦО угрожен, док шараш за говна по порталу петком на вече, умјесто да имаш нормалан посао и живот, да си вечерас са добрим кокама, да фешташ пијеш и поентираш негдје око три ујутро.

 6. Podjele na mediteransku i planinsku( kontinentalnu) C.Goru te ozivljavanje lika i zamisli Sekule Drljevica ima isti cilj kao i u proslosti.
  Za nadati se da prosjecni stanovnik C.Gore i dalje cita „Gorski Vijenac“, mada su ga nekada znali napamet i nece podlijeci „slatkorjecivim Mlecima“.
  Malo umnijim ljudima je jasno kome smeta i zasto se Njegos protjeruje iz obavezne lektire. Ili cak falsifikuje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *