Како су на изборима прошли начелници – гдје ће бити локалних избора?

Након општих избора обично услиједи неколико локалних избора за начелнике, у општинама чији челни људи су одлучили да се премјесте у посланичке клупе.

среда, октобар 24, 2018 / 09:20

Најзначајније име из ове категорије је градоначелник Добоја Обрен Петровић, који је био носилац листе СДС за ПСБиХ. Петровић је са 32.801 гласом најуспјешнији од свих СДС-оваца на овом изборном нивоу. Нема дилеме да ће Петровић прећи у Сарајево, па ће бити занимљиво видјети локалне изборе у овом граду на којим неће бити човјека који је на његовом челу од 2002. Тада је изабран у локалној скупштини, а потом је добио четири узастопна избора за начелника и градоначелника Добоја.

Лука Петровић (15.510) и Зоран Стевановић (13.948), градоначелници Требиња и Зворника, освојили су највише гласова у својим изборним јединицама. Међутим, биће прилично изненађење уколико препусте челна мјеста у својим градовима. Петровић одрађује први мандат на челу Требиња, док Стевановић још од 2007. води Зворник.

Слично је и са Дарком Томашем, који је са 10.704 предводио СНСД у изборној јединици 2, а будући да је на средини мандата, није ни имао других намјера, осим да побољша резултат странке.

Озбиљне намјере да пређе у НСРС показао је Милован Бјелица, начелник Сокоца, али није изборио мандат. СДС је у ИЈ8 освојио тек један мандат, а Бјелица је био иза Дарка Бабаља. Освојио је 3.871 глас. Бјелица ће морати да се за двије године суочи са локалним изборима, наза које СНСД већ одавно спрема Милана Јоловића Легенду, ратног команданта Вукова са Дрине, који је учествовао и на последњим изборима.

Мандате у НСРС нису освојили ни Милан Ковач, начелник Шипова, који је са 5.529 гласова био шести на листи СНСД у трећој изборној јединици. Начелница Калиновика Милева Комленовић са 2.552 гласа била је пета на листи СНСД у Херцеговини.

У ред оних који су се на изборима појавили више симболично спадају начелник Гацка Милан Радмиловић (СДС) и начелник Пелагићева Симо Стакић (СП), који су су учествовали на изборима за ПСБиХ.Оставите одговор