Како, чиме студирати?

Влада Републике Српске донијела је јуче одлуку да висина школарине за студијске програме који се изводе на Универзитету у Бањалуци, Универзитету у Источном Сарајеву и на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи износи 1.500 КМ. Из Бироа Владе РС након сједнице саопштено је да се утврђује висина школарине од 1.850 КМ за студијске […]

четвртак, јун 9, 2011 / 07:46

Влада Републике Српске донијела је јуче одлуку да висина школарине за студијске програме који се изводе на Универзитету у Бањалуци, Универзитету у Источном Сарајеву и на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи износи 1.500 КМ.

Из Бироа Владе РС након сједнице саопштено је да се утврђује висина школарине од 1.850 КМ за студијске програме који се изводе на Високој медицинској школи у Приједору, а 750 КМ за студијски програм који се изводи на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

Влада РС донијела је јуче одлуку о измјени одлуке о броју редовних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија у академској 2011/12. години на јавним високошколским установама којом је предвиђен упис 5 361 редовног студента умјесто 5 341, колико је раније било предвиђено.

Овом одлуком предвиђено је да на Универзитету у Бањој Луци буде уписан 2 601 студент умјесто раније предвиђених 2 581 студента, број суфинансирајућих студената 1 450 умјесто 1 435, те да буде уписано 186 умјесто 181 страних студента.

Влада је донијела одлуку да се у прву годину првог циклуса студија у академској 2011/12. години на јавним високошколским упише 1 520 ванредних студента, и то, на Универзитету у Бањој Луци 735 студената, на Универзитету у Источном Сарајеву 595 студената, на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи 90 студената, на Високој медицинској школи у Приједору 80 студената и на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу 20 студената.0 КОМЕНТАРА

 1. Нисам 100% сигуран, али мислим да је то висина школарине за ванредне студенте, јер је то увијек било дупло скупље!
  Али ако је истина да је школарина скочила троструко, онда ће бити неких протеста, јер мало ко има толико да плаћа!

 2. buddha, 10.06.2011. 09:03:43

  http://www.banjaluka-news.com/ba/vijest_det.php?vid=1083&r=1

  Ова трагедија најбоље осликава наше друштво. Дијете погинулог борца из неразвијене општине мајка, одвајајући од уста, пошаље на студије да поштеним радом постане „свој човјек“ (такви не могу завршити факултет везама и новцем), а онда га као пјешака на пјешачкој стази убије неко ко је „збринут на народним јаслама“, ко не зна гдје ће испуцати енергију, па дивља по саобраћајницама у насељеном мјесту.

  Колико људи треба изгубити главу да држава нешто учини по овом питању?
  Прије годину дана сам питао у пријатељском разговору особу одговорну за безбиједност саобраћаја у Бањој Луци зашто се дозвољава дивљање возача аутомобила и мотора по граду. Одговорио је да сви нешто очекују од саобраћајне полиције и да они не могу „свугдје стићи“.
  Прије неколико година нам је др Жељко Каран причао о саобраћајки код зграде Административне службе, када је моториста услијед пребрзе вожње (након што им је аутомобил пресјекао путању) буквално катапултиран и летио 33 метра и пао на главу код Банског двора. Глава му је била потпуно смрскана.

Оставите одговор