Јеремић: Независна истрага о трговини људским органима на Косову

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да под окриљем УН мора бити проведена независна и свеобухватна истрага о трговини људским органима на Косову и позвао земље Латинске Америке да подрже тај захтјев Србије. На засједању Генералне скупштине Организације америчких држава у Сан Салвадору, Јеремић је подсјетио да је извјештај Дика Мартија означио садашње […]

недеља, јун 5, 2011 / 18:39

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да под окриљем УН мора бити проведена независна и свеобухватна истрага о трговини људским органима на Косову и позвао земље Латинске Америке да подрже тај захтјев Србије.

На засједању Генералне скупштине Организације америчких држава у Сан Салвадору, Јеремић је подсјетио да је извјештај Дика Мартија означио садашње носиоце најутицајнијих функција на Косову као вође организоване криминалне завјере која укључује прање новца и трговину оружјем и дрогом.

Према извештају, група коју су предводили сумњичи се и за ратне злочине и сматра одговорном за киднаповање стотина српских цивила прије, за вријеме и послије сукоба 1999. године. "Отети су били упућивани са Косова у тајне логоре у Албанији, подвргавани операцијма и остављени да умру, док су њихови органи продавани на међународном црном тржишту", истакао је Јеремић.

Додавши да је озбиљност ових ужасних и монструозних оптужби шокирала савјест свијета, Јеремић је поручио да ови и други злочини, почињени у контексту косовског конфликта, морају да буду процесуирани.

Јеремић је позвао је све земље ОАД које нису признале Косово да задрже резервисан став према косовском покушају сецесије, јер ће то, како је оцијенио, помоћи да једнострана наметања исхода етничких и територијалних спорова не добију легитимитет.Оставите одговор