Мун: Владајућа коалиција мора бити широка

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун изјавио је да ће будућа владајућа коалиција на нивоу БиХ морати да се базира на компромисима и да ниједна странка ни група странака не може очекивати да ће добити све што сада тражи да би била партнер у новој власти. Мун је истакао да владајућа коалиција мора бити широка, […]

недеља, јун 5, 2011 / 18:37

Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун изјавио је да ће будућа владајућа коалиција на нивоу БиХ морати да се базира на компромисима и да ниједна странка ни група странака не може очекивати да ће добити све што сада тражи да би била партнер у новој власти.

Мун је истакао да владајућа коалиција мора бити широка, инклузивна и спремна да оствари конкретне резултате да би реализовала заједничке тежње свих грађана.

Он је рекао да се САД и ЕУ не крећу у различитим правцима када је у питању БиХ, него одржавају редовне консултације и заједно раде на многобројним питањима.

– НАТО је сљедећи задатак. БиХ, као и све земље које теже Сјевероатлантском савезу, мора доказати Алијанси да је врста државе коју она жели као своју чланицу – истакао је Мун.

Према његовим ријечима, питање војне имовине, иако кључно за добијање Акционог плана за чланство у Алијанси, мала је реформа у поређењу са оним што ће бити потребно радити за пунуправно чланство.

Мун је навео да је за напредак БиХ потребно стварање боље политичке климе, наставак приватизације, ревидирање потрошње од стране власти, борба против корупције и јачање владавине закона, предузетништво, образовање за глобалну економију, јачање медија и стварање заједничких вриједности европских интеграција код свих грађана БиХ.Оставите одговор