Јеремић: Још два проблема које треба ријешити – БиХ и Косово

У тренутку када свијет пролази кроз период велике трансформације, Западни Балкан је на путу ка окончању процеса демократске консолидације, али има још два проблема које треба да ријеши – а то су Косово и Босна и Херцеговина, изјавио је министар иностраних послова Србије Вук Јеремић у Атини. Говорећи на конференцији у организацији британског магазина "Економист", […]

четвртак, мај 19, 2011 / 15:04

У тренутку када свијет пролази кроз период велике трансформације, Западни Балкан је на путу ка окончању процеса демократске консолидације, али има још два проблема које треба да ријеши – а то су Косово и Босна и Херцеговина, изјавио је министар иностраних послова Србије Вук Јеремић у Атини. Говорећи на конференцији у организацији британског магазина "Економист", Јеремић је истакао да је Србија консолидовала демократске институције и обновила владавину права у земљи.

Он је и овом приликом нагласио да Србија сматра да озбиљне оптужбе о трговини људским органима на Косову морају бити истражене спровођењем потпуне и независне истраге под окриљем међународне заједнице, што захтјева учешће Савјета безбједности Уједињених нација. Што се тиче Босне и Херцеговине, Јеремић је рекао да ће Србија наставити да доприноси рјешавњу проблема на конструктиван начин.

"Чврсто вјерујемо да представници оба ентитета и сва три конститутивна народа морају да постигну консензус да би се обезбиједила легитмност и одрживост. То ће захтјевати међусобно поштовање, прагматизам и компромис о бројним питањима, укључујући и реформу правосуђа", рекао је министар иностраних послова Србије.

Он је навео да би у циљу постизања тог циља требало што прије укинути канцеларију високог представника и такозвана бонска овлашћења. Јеремић је рекао да је "апсурдно да једном сувереном државом, која је тренутно члан СБ УН, управља страни намјесник, чије се извршне моћи могу упоредити једино са најдеспотскијим режимима на свијету".

"Апсолутно нема оправдања за даље задржавање таквих мјера у срцу Европе у 21. вијеку", закључио је Јеремић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор