Јер ме се тиче 02: ПОЧЕТАК ГРАЂАНСКОГ РАТА У ПРИЈЕДОРУ

Власт у Приједору прије првих сукоба држала је странка СДА, која је демократским путем на изборима добила највећи број гласова. Њени потези прије и послије избора нису били нимало демократски.

понедељак, август 12, 2013 / 05:03

Пише: Борис Радаковић

Поред цивилне власти, кадрови СДА држали су и главна мјеста у полицији, јер су начелник Станице јавне безбједности Приједор и командир Станице милиције за контролу и безбједност саобраћаја били људи из СДА.

Већ 1991. године долази до првих провокација у Приједору, тако што Муслимани кроз град водају коње са објешеном таблом "паметнији сам од генерала". Настоје се спријечити муслимански младићи да иду на одслужење војног рока у ЈНА, а многи Муслимани одлазе на војну обуку у Хрватску, из које се враћају и почињу радити на организовању муслиманских паравојних формација.

Октобра 1991. године у Приједору, формиран је Кризни штаб Општине Приједор, којег чине искључиво грађани муслиманске националности.

Паметнији од генерала

Чланови СДА организовали су паравојне формације тзв. Територијалну одбрану (ТО) у којој су били претежно Муслимани. Они су планирали напад на припаднике ЈНА, што је с друге стране изазвало страх и неповјерење Срба.

Муслимани у Приједору су се, и поред тога што је њихова странка држала најважније цивилне и полицијске функције, одлучили наоружати. То потврђује и ово наређење из Сарајева од 29. априла 1992. године, у којем се види да је знатно прије првих сукоба постојала формирана Муслиманаска ТО у Приједору:

Под тачком 4. видимо да је намјера била испланирати што брже оружане сукобе на територији цијеле БиХ, па тиме и приједорске регије. Постојали су и спискови са именима истакнутих приједорских Срба који су требали бити ликвидирани.

Шифра овог злочиначког плана била је "ТИХА НОЋ".

Све ово приморало је приједорске Србе да се организују у циљу самоодбране. Тако је направљен план за преузимање власти у Приједору. Операцију је спровело 400 припадника полиције, у раним јутарњим сатима 30. априла 1992. године.

Организовање муслиманске паравојске

Након тога, свим припадницима полиције муслиманске и хрватске националности понуђено је да потпишу изјаву лојалности новим властима.

Свима је дат разуман рок да се изјасне, а на захтјеве из Одјељења милиције Љубија и Козарац пролонгиран је два пута. Такође је разговарано и са представницима власти у мјестима са муслиманском и хрватском већином, не би ли се мирним путем дошло до рјешења.

На крају ће се испоставити да су вријеме добијено овим преговорима Муслимани и Хрвати искористили за организацију напада на Приједор.

Оружани напад и убиство војника ЈНА у Хамбаринама

Муслимани су 3. маја 1992, формирали Ратни штаб са сједиштем у Хамбаринама. Планирано је да сукоби започну у Козарцу, одакле би се прењели на град Приједор и мјеста с лијеве обале ријеке Сане и Љубију.

Преговори су прекинути 22. маја 1992, када су муслиманске наоружане формације напале петорицу војника ЈНА у селу Хамбарине, и том приликом двојицу убили, а тројицу ранили. Два дана касније извршен је напад на колону ЈНА, у селу Јакуповићи на магистралном путу Приједор – Бања Лука.

У наредним данима муслиманске оружане формације наставиле су са припремама и нападима на Приједор и околину. Из насеља Горња Пухарска са већинским муслиманским становништвом, извршен је напад на војну касарну "Жарко Згоњанин".

Ови муслимански напади довели су до почетка сукоба у Приједору.

Муслимански напад на Приједор

Главни напад почео је у зору 30. маја, синхронизованим нападом на Приједор из села и градских насеља са муслиманском већином.

Борбе су вођене код тзв. "Великог Подвожњака", хотела Приједор, у дворишту ресторана "Рибар", данашњег угоститељског објекта "Л’понт" (Le pont), у близини споменика "Младен Стојановић", у близини гимназије, у близини бивше зграде "Управе прихода", и другим мјестима.

У просторијама Средње мјешовите школе нападачи су држали заробљене Србе које су малтретирали уз претње "да ће их заклати". Међу заробљенима је било и рањених којима није указана медицинска помоћ.

Сваком Приједорчанину је јасно да су борбе вођене у ужем центру града, и било је: Бранити се или предати.

У условима борбе прса у прса, признаћете да је згодно да се зграда означи са неком врстом заставе (рецимо бијелом) чим се над истом успостави контрола? Ако ништа, да не би гранатирали сопствене положаје.

31. мај – Дан убиства војника ЈНА

Пронађена је забиљешка извјесног Џевада, који је учествовао у нападу на Приједор. На једном мјесту, он 31. маја (Дан бијелих трака) пише:

"Киша пада ја са својом групом идем на хотел и Рибар, остали се поредали по Приједору, ту смо наишли на ауто на војнике па смо их морали побити. Нисмо били свега 4 сахата у Приједор јер је (нечитко) из Пухарске и осталих мјеста придружити па нису. Ми смо морали повући се једва када је нас туко транспортер до пет смо Сану прелазили по киши назад сакрили смо се у шуму ту око нас су падале гранате, ту смо остали до ноћи".

Дакле видимо да Џевад пише о претходном дану и нападу на Приједор у којем је учествовао у убиству војника. Потом се са својом групом повукао када је напад одбијен.

Занимљиво да је 31. мај узет за "Дан бијелих трака"… Само, да ли се можда те траке, као знаци предаје, односе на ове оружане групе које су се криле по шумама? Да је таквих оружаних група било и послије 31. маја, свједоче биљешке споменутог Џевада, а једна је од 22. 06. 1992. године.

У сљедећем наставку – Јер ме се тиче 03: НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА У ПРИЈЕДОРУ

—————————————————

ИЗВОРИ:
– Извјештај о раду Станице јавне безбједности Приједор за последњих 9 мј. 1992.г.
– Кривична пријава центра јавне безбједности Приједор, бр. 11-17/02 – МР-КУ-562/94; дана: 20. 12. 1994
– Републички центар за истраживање ратних злочина; предмет:Дешавање на подручју општине Приједор у току протеклих ратних дешавања (временски период 1992. -1995. година.) , бр.08-1-10/02-КУ-483/95, дана:13. 04. 2011.
– Наређење о спровођењу одлуке предсједништва Републике БиХ број 02-11-327/92
– Спискови за мобилизације Територијалне Одбране, штаб ТО Козарац
– Роковник са биљешкама припадника ТО Џевада …

Литература:

-Емил Влајки, Демонизација Срба западни империјализам, његови злочини, слуге и лажи, друго допуњено издање, Београд, 2002.

-Годишњак Музеја жртава геноцида – тематски број, Прилози истраживању злочина геноцида и ратних злочина, Београд, 2009.0 КОМЕНТАРА

 1. Нека се износе чињенице, да је среће требало би дневно минимум по два часа програма на свим телевизијама у Српској о организовању муслимана и хрвата више година прије рата за разбијање Југославије.

  Треба писати и износити чињенице о нашем политичком олошу који су радили за странце а овамо србовали маму им јебем.

 2. Sve mi je ovo malo nategnuto.

  Činjenica je da je SDA na demokratskim izborima odnio pobjedu i da su imali namjeru da se sukobe sa vojnom vlašću. JNA je odvozila MTS a to nije bilo u skladu sa rezolucijom SB UN 757. Tamo fino piše da se naoružanje JNA koje nije pod kontrolom RBiH stavi pod kontrolu međunarodnih snaga.

  Dakle, SDS je sproveo klasičan puč 30.04.1992. Jedinice RBiH pokušale vratiti vlast mjesec dana kasnije, nisu uspjele. Nakon toga slijedi etničko čišćenje Muslimana jer se skontalo da je u tim uslovima nemoguće držati srpsku vlast nad tolikim brojem nesrba.

  Zašto je došlo do izdaje među Muslimanima posebna je priča. Svi pominju izostanak nekih njihovih jedinica. Da su bili organizovaniji i jedinstveniji – Boga pitaj kako bi to tamo završilo.

 3. ex-1978, 13.08.2013. 09:59:14

  ПУЧ???!

  У условима оружане сецесије СВИХ несрбских „народа и народности“ бивше федерације, опкољавању касарни ЈНА, изнуривању пресјецањем снабдјевања уз довођење чланова породица са упереним цијевима у главу пред капије, убиствима војника и официра и систематским убијањима виђенијих Срба по словеначким, хрватским и босанским градовима?!
  Куда то води није видио само ментални болесник и задрти југословен. Ово посљедње ми често падне на памет кад ти нешто одвалиш.
  Тзв. „међународна заједница“ је на простору СФРЈ у деведесетим а и данас имала изразито антисрбску позицију и стриктне задатке територијалног растакања дијела географије СФРЈ гдје су Срби имали изразиту или релативну већину. Ово не треба доказивати, то ти је аксиом.

  СДС-у треба стално и на сваком мјесту кад се помене ова тема СКИДАТИ КАПУ и клањати се до земље што је на једини могући начин спасио живу главу и територију нашег народа!

  Тај твој манир шупљег цјепидлачења ме је подсјетио на неке другаре са посла који су били у сталном сукобу са околином тражећи длаку у јајету истјеривањем апсолутне правде и неке њихове истине а никад нису били у стању видјети ширу слику. Кажу да је такав човјек био и онај Вукелић што је експлодирао у сопственом ауту умјесто да се бринуо за породицу…

  Поздрав ти друже екс, и не замјери на другарској критици.

 4. Тешан Подруговић, 13.08.2013. 10:26:02 [87307]
  „…Кажу да је такав човјек био и онај Вукелић што је експлодирао у сопственом ауту умјесто да се бринуо за породицу…“

  Ово стварно није фер, у ствари мени ово више личи на пријетњу, него на „другарску критику“.

  По теби Тешане, ми би требали да шутимо и чекамо да нам неко баци неку кост (ако се сјети) и да ништа не критикујемо, да се бринемо за своју породицу, а то што породица нема шта да једе… па нек се стрпи БИЋЕ….

 5. Не слажем се са коментаром „ех-1978“, нарочито се не слажем са појмом „јединице РБиХ“, то су ипак биле „јединици муслиманског народа“, још увијек је ЈНА била званична војска… А какве глупости смо ми послије радили у Приједору, о томе стварно не бих…

 6. ex-1978, 13.08.2013. 09:59:14 [87304]
  Ne trči pred rufu… povlačenje JNA iz BiH dogovoreno je u aprilu mjesecu u Ohridu. Rezolucija SB UN samo uvažava Ohridski dogovor. SRJ je proglašena krajem aprila a RBiH priznata 06.04.

  Сад мијењаш причу- прво си се позвао на резолуцију СБУН бр. 757, а сад се позиваш на „договор“ из Охрида- који је, ваљда, јачи од устава..

  ЈНА је, по налогу СБ УН, имала до краја јуна ’92 да комплетира повлачење са територије СРБиХ (не да ми се сада тражити поново- прије неки дан сам постирао линк за резолуцију СБ, на први дио ове теме за г-дина Чешњака..) Дакле њихово постојање маја ’92 у Приједору, или Тузли, или Сарајеву- је било и уставно, и у складу са постигнутим договорима, и у складу са одлукама СБ УН.

  Ко су те „јединице РБиХ“, који закон им даје овлаштења – прво за њихово постојање, а онда за „враћање власти“?!

 7. ЕКСТРЕМНО ме нервирају малоумни коментари што у сваком цитирању ружне вијести виде пријетњу!
  Значи, ако кажеш да је човјек погинуо у атентату подметнуте мине јер је упорно и заслијепљено водио приватни рат са опскурном екипом финансијски прејаком и без скрупула, са унапријед познатим резултатом; ТО се није десило, онда је то „политички некоректно“ и отворена пријетња???! КОМЕ?
  Ја сам хришћанин и вјерујући човјек, од мене не пријети оваква свињарија никоме. Дуго сам ожењен и памтим у колико сам ситуација био да некоме због нанесене неправде мени и породици „отфикарим главу“, па ме је као сидро сачувала вратила на прави пут управо супруга подсјећањем КОМЕ сам прије свега одговоран: Богу, па њој и дјеци. О правди углавном без престанка причају ниткови и потпаљивачи ратова.

  Давно је речено да „под великим заставама марширају мали људи и крупни ниткови.“

  Толико о овој теми Гаврило. није ни чудо што си Принципа ставио у аватар кад овако лупеташ.
  Ви овдашњи истјеривачи правде и представљате управо ту чудновату појаву данас међу „он лајн“ људима: Трабуњање о правди БЕЗ посљедица, без обавеза и без минимума напора, без иједне капи просуте крви или зноја, лупетајући по тастатурама…
  Немој чекати да ти неко баци кост, „нађе посао“ него ради и храни породицу! Ако ниси у стању, цркни! Социјална солидарност зависи од снаге државе и закона из те области, и не значи храњење паразита на сопственој грбачи, а ви који критикујете апсолутно СВАКИ потез данашње власти која сада јесте а сутра можда није, ви сте очит примјер паразита. Истовремено се ИЗРУГУЈУЋИ Српској као држави, тражите од ње социјалну помоћ, пензије и здравстрвено осигурање… Тема је гадна и води у жучну полемику, па нећу даље…

 8. Тешан Подруговић, 13.08.2013. 10:26:02

  “СДС-у треба стално и на сваком мјесту кад се помене ова тема СКИДАТИ КАПУ и клањати се до земље што је на једини могући начин спасио живу главу и територију нашег народа!“

  Тешане, ниси ни најмање у праву. СДС је све ово могао спријечити још 1991.године. СДС није смио пристати на изборе без увођења у устав БиХ Вијећа народа са правом вета. Не заборави да су БХ-комунисти промијенили устав у предвечерје избора, када је СДС био већ формиран. СПО као друга српска странка у БиХ је кумио и молио СДС да употријеби своју моћ и да на то не пристану. Тада су Срби имали снаге и организованости да спријече такве изборе. Ти избори су дали легитимитет сепаратистима, све су радили по Уставу и то морамо признати.

  Друга шанса је била да се спријечи референдум о независности. Срби су за то, такође, имали снаге, али није предузета никаква озбиљна акција од стране СДС-а. Не заборави да је реферндум спроведен и у општинама у којима је СДС имао апсолутну власт и гдје су Срби чинили већину. То што Срби нису изашли на референдум је други пар опанака. Референдум је одржан и признат.

  Једини који су схватили ову неправду су Американци који су увођењем Вијећа народа и вета у Дејтонски споразум омогућили Републици Српској легализацију и оружје за њену заштиту.
  Због тога Американци од мене увијек имају прст горе.

 9. Тешан Подруговић, 13.08.2013. 10:26:02

  Koliko sam shvatio – slažemo se da je SDS napravio klasičan puč. Nisam tom puču dao ni gram negativne konotacije samo sam stvari nazvao pravim imenom.

  Niti jednog trenutka ne cjepidlačim nad ratnim dešavanjima u Prijedoru – komentarišem tekst. Tekst je nategnut. Jednostran je i nepotrebno ostrašćen. Dakle – pun je rupa.

  Da se razumijemo i takav kakav jeste bolji je od onih što po Prijedoru mašu bijelim trakama.

 10. kalabak, rezolucija 757 samo potvršuje da nisu ispunjeni zahtjevi prethodnih rezolucija o obavezi povlačenja iz prethodnih rezolucija i zbog toga se izriču sankcije.
  JNA nije postojala od trenutka proglašenja SRJ krajem aprila. Samo predsjedništvo nestajuće jugoslavije je krajem aprila svojim jedinicama dalo rok da se povuku do 19. maja, a već 15. maja su proglasili svoju nenadležnost nad jedinicama koje su ostale…

  Ali, opet ponavljam, nije važno ni ko je počeo ni ko je legitiman. Nisu se smjeli dogoditi logori, masovne grobnice i Korićanske stijene. Jednostavno, ničim se ne mogu pravdati zločini.

 11. Не видим да је пуч неучествовање српске стране у војним активностима против ЈНА, која је по свим међународним договорима легално боравила до 19. маја 1992. на просторима СРБиХ.

  На које одлуке су се позивала муслиманска руководства у Приједору? Па нису они држава у држави да би проводили само вољу своје СДА опције, легална власт СРБиХ је била све до ратне подјеле вишенационална састављена од СДА, ХДЗ и СДС-а!

  Ни једна одлука без консензуса није валидна и зато ту нема говора о пучу СДС-а, напротив, тај вакум кад се општинска власт погубила у транзицији су преокренули у српску корист одборници СДС-а.

 12. ex-1978, 13.08.2013. 11:25:30
  Друже екс, пријатељу,
  Нисам ни мислио да си злонамјеран, једноставно у свијету у којем 200 година фигурише демократија (ма шта то било), „пуч“ је априори НЕГАТИВАН појам, нешто као нацизам, без потребе да се појашњава. Без потребе је и твоје инсистирање на прецизним именовањем појмова и догађаја у макијавелистичком свијету прагме. Само нам је досад штетило. Небеска правда небеског народа, а „цигани лете у небо“…

  Симо П. Ороз, 13.08.2013. 11:18:03

  Како је Вучина овијех дана а? Прија ли му море на пјену од Будве? Амери су душа од чо’јека…:)))

  češnjak, 13.08.2013. 11:28:28

  …Злочин против мира је највећи ратни злочин…(Повеља УН)
  мајку ли вам јебем балиНску!

 13. harper, 13.08.2013. 11:40:01

  Kakav crni vakuum? Evo kako se stvari odvijaju 30.04.1992. mjesec dana prije muslimansko-hrvatskog napada na PD.

  Dana 30. aprila 1992. godine SDS je bez prolijevanja krvi zauzeo grad Prijedor, uz pomoć srpskih vojnih i policijskih snaga. Samo preuzimanje izvršeno je u ranim jutarnjim satima, kada su naoružani Srbi zauzeli položaje na kontrolnim punktovima po cijelom Prijedoru, sa vojnicima i snajperistima na krovovima glavnih zgrada. Vojni položaji vidjeli su se po cijelom gradu, a srpska zastava sa četiri ćirilična slova ‘s’ vijorila se na zgradi općine. Vojnici JNA, u raznim uniformama, zauzeli su sve najvažnije institucije, kao što su radio stanica, dom zdravlja i banka. Ušli su u zgrade, izjavili da su preuzeli vlast i objavili da mijenjaju naziv opštine Prijedor u ‘Srpska opština Prijedor’. Radio stanicu bila je opkolila vojska, a Milomir Stakić, koji je prije preuzimanja bio potpredsjednik Skupštine općine, a zatim postao predsjednik Skupštine srpske opštine, preko radija je objasnio šta se dogodilo i šta SDS namjerava uraditi sa opštinom Prijedor. Izgovor za preuzimanje bio je telefaks koji je 29. aprila 1992. prenijela beogradska televizijska stanica. U telefaksu je, navodno, pisalo da je vođa teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine dao instrukcije lokalnim teritorijalnim odbranama da napadaju i ometaju JNA za vrijeme povlačenja iz te Republike. Rano ujutru, 30. aprila 1992. godine kroz glavnu prijedorsku ulicu prolazi vozilo i iz njega preko megafona upozoravaju građane da budu mirni i da ne stvaraju paniku. Preko megafona se pozivanju građani da u šest sati ujutro uključe lokalni Radio Prijedor gdje mogu čuti zvanično saopćenje. Spikerica Jadranka Vejo-Rečević čita zvanično saopćenje: ‘Građani i građanke prijedorske opštine, ostanite mirni u svojim domovima. Noćas je SDS preuzeo vlast u našoj opštini i garantuje ostalim narodima koji žive na ovim prostorima punu ravnopravnost i suživot. Nije se moglo više čekati, brojni problemi koji su vodili ovu opštinu i sve narode koji ovdje žive u propast, natjerali su SDS da preuzme stvar u svoje ruke i u ovome istorijskom trenutku ovu opštinu priključe Srpskoj Republici koja se ovih dana stvara. Na ovim prostorima oduvijek je živio srpski narod i mi na to imamo neotuđivo pravo’. Potom ide himna Bože pravde…

 14. ex-1978, 13.08.2013. 12:04:08

  …“Izgovor za preuzimanje bio je telefaks koji je 29. aprila 1992. prenijela beogradska televizijska stanica. U telefaksu je, navodno, pisalo da je vođa teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine dao instrukcije lokalnim teritorijalnim odbranama da napadaju i ometaju JNA za vrijeme povlačenja iz te Republike.“

  Јеси ли ти ексе јутроске сун’о прековише мученице уз кафу?
  Па наравно да смо тако преузели Приједор, Бањалуку и даље… Елегантно и без крви, а спријечили ’41-’42.!
  Један деда из Тимараца код Ламовите ми је причао како је као дијете прогазио зором из подрума родитељске куће кроз двориште до чланака у људској крви 1942. у засеоцима око Јакуповића и Камничана. Шта је стебе човјече????

 15. češnjak, 13.08.2013. 11:28:28 [87327]

  Ратна збивања у екс-ју, по господину Чешњаку 🙂 Ја те опет питам да поставиш макар један линк да поткријепиш ове..теорије 🙂

  Ја ћу теби поставити опет исти линк- јер још ниси постао већи ауторитет од Савјета Безбједности УН 😀

  http://www.ess.uwe.ac.uk/comexpert/anx/iii.htm#V.K

  Дакле, аматерски преведено од стране мене :), „влада у Београду је 4. Маја 1992 најавила повлачење свих јединица које нису из СРБиХ. Као резултат ове одлуке, приближно 14000 војника ЈНА је до краја Маја 1992 повучено из БиХ“

  Видиш, ВРЛО је важно КО ЈЕ ПОЧЕО, и КО ЈЕ ЛЕГИТИМАН.

  Јесам ли ја можда теби правдао неке злочине? Твоје и моје становиште се само разликује у дефиницији злочина. Ако је наоружан човјек бацио ненаоружаног човјека с Корићанских Стијена – то је злочин – али ако је устаник СДА убијен са пушком у руци, на улицама Приједора – то је војна жртва сукоба.

  Е сад- за Корићане (злочин..) су људи осуђени и робијају. Значи расправа на ту тему је завршена. Шта ћемо за Казане? Логор Тарчин, силос у Хаџићима, одсјечене главе на Црном Врху, Возући, побијене цивиле у Сијековцу, итд, итд? Или то нису злочини, по твојој.. субјективној процјени? 🙂

 16. Ako se mene pita – ovakvo preuzimanje Prijedora je odlično osmišljena i sprovedena akcija. Zauzeti toliki grad bez ispaljenog metka zaslužuje svaki respekt. Međutim, ono što slijedi nakon toga je zla neminovnost. Kako kontrolisati grad sa tolikim brojem nelojalnih građana? O tome se malo mislilo a puno improvizovalo. Počinjeni su brojni zločini.

  Logičnije je utvrditi pravu mjeru zločina nego ih negirati. Samo na taj način se mogu začepiti gubice onima koji bi da evidenentne zločine preuveličaju i pretvore u nekakav vrhunski politički argument.

  Sličan je scenario i u Srebrenici. Još je u julu 1995, bilo potrebno razlikovati i razdvojiti poginule borce Armije BiH od stradalih civila i ratnih zarobljenika. Ispalo je da su svi civili.

 17. ex-1978, 13.08.2013. 12:23:05

  Каква је СВРХА утврђивати „праву мјеру злочина“ ако је ми знамо а они који нам желе раку и ништа друго имају своју мјеру коју непрестано лицитирају навише и довозе „жртве Сребренице“ из Шведске на укоп сваког јула???~!

  Корисник имена „комшија“ је тамо на економској теми изјавио цитирам:

  …“Niste VI fakticki prezaduzeni, vi ste se kriminalom obogatili, prezaduzeni su gradjani RS!!! Jedino pravo koje ste obezbjedili svakom stanovniku RS odmah po rodjenju je pravo po kojem njegova buducnost obavezno ide PRAVO u PM!!! Ova vlast je dokazala da ministar moze biti bas svako. Samo ste za malja… „
  Лоше прикривена жељица под фирмом постројавања над масовном гробницом ЦИЈЕЛЕ Владе РС и егзекуцијом маљевима???!!!
  Није овдје ријеч само о Влади и Предсједнику као о материјализацији Србске државности, овдје смо сви на списку!
  Шта ти имаш на ово рећи? Ја му поручујем да за њега имам сјекиру плус комплетан БК са аутоматским наоружањем и да он и његови из ВехБиАј-а НИКАД али никад неће доћи на „маљомет“ од моје главе а да их не покосим рафалом!!!
  Са ким ти уопште водиш полемику? Са мном, са Симом…? Па ми се слажемо у свему…

 18. Можда нисам био децидан, али вакум је период кад не постоји виши ниво власти. После априлских дешавања у Сарајеву сваки облик регионалног организовања је био у оптицају, како су муслимани спремали одлуке свог крњег предсједништва и владе, тако је и српска страна користила регионалну реорганизацију у стварање области САО које би се потом везивале на вишем нивоу.

  Мислим да је ова акција српских снага у Приједору око заузимања градске цијелине била легитимна, а није укључивала насиље и терор. То што се помиње „нелојално“ становништво, то је реакција поражене стране, вјероватно да нису прихватали ту новостворену реалност, слично томе као што Срби нису прихватали „реалност“ референдумске првомартовске сецесије.

  Оружано се супротставити новоствореној власти у Приједору повлачи за собом последице и одговорност од тих истих који су се одлучили на тај корак.

 19. kalabak,
  rezolucije 749 i 752 prethode rezoluciji 757 kojom se utvrđuju sankcije za odluke koje nisu ispoštovane.
  Rezolucijom koja je prethodila deeset dana ovoj BiH je primljena u UN na osnovu rezultata referenduma koji su provele legitimne vlasti i toj BiH je dejtonskim sporazumom priznat kontinuitet.
  Sama Srbija je u procesu Ejupu Ganiću priznala da nije postojao sporazum o povlačenju i da je sukob bio međunarodni sukob. Ko je počinio zločin protiv mira prema povelju UN utvrđuju sudovi koje su osnovale same te iste UN.
  A na tom sudu se sudilo i Brđaninu i sada Karadžiću zbog osnivanja SAO oblasti još u septembru 1991.

  Ali opet, svi datumi i sve priče ne mogu saprati da je Prijedor, ankon Srebrenice, grad sa najvećim brojem masovnih grobnica, grad čije je opštinsko i policijsko rukovodstvo u najvećem broju osuđeno za ratne zločine.

  O svemu ostalom možemo raspravljati, ali ništa nećemo promijeniti od onoga što je bilo.

 20. Лупеташ.. 😀 И то о фактима који су, уз интернет конекцију и елементарну писменост- врло лако провјерљиви.

  УН СБ Резолуција 749:

  http://www.nato.int/ifor/un/u920407a.htm

  УН СБ Резолуција 752:

  http://www.nato.int/ifor/un/u920515a.htm

  Пронађи ми гдје се даје икакав рок јединицама ЈНА да напусте територију БиХ!

  Није постојао споразум о повлачењу- то је тачно- Београд је самостално преложио повлачење јединица ЈНА из СРБиХ! (и то ти лијепо пише у оном горе извјештају СБ.. али ти нећеш да читаш..)

  Међународни сукоб, злочин против мира?.. 🙂

  http://www.icj-cij.org/docket/index.php?p1=3&k=8d&p3=4&case=91

  Питај Сакиба Софтића шта он мисли о томе.. 😉

 21. Resolution 752 od 15 maja:

  3. Demands that all forms of interference from outside Bosnia-Hercegovina, including by by units of the Yugoslav People’s Army (JNA) as well as elements of the Croatian Army, cease immediately, and that Bosnia-Hercegovina’s neighbours take swift action to end such interference and respect the territorial integrity of Bosnia-Hercegovina;

  „cease immediately“

  Resolution 757 od 30 maja:
  Acting under Chapter VII of the Charter of the United Nations,
  Condemns the failure of the authorities in the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro), including the Yugoslav People’s Army (JNA), to take effective measures to fulfil the requirements of resolution 752 (1992);

  Decides that all States shall prevent:
  The import into their territories of all commodities and products originating in the Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro) exported therefrom after the date of the present resolution;

  Znači, pozivajući se na rezoluciju od 15 maja koja se nadovezuje na prethodne i na poštovanje procedure disolucije koja je određena mešunarodnim sporazumom na osnovu čega je 20. maja BiH primljena u UN 30. maja se Srbiji uvode sankcije jer nije efektivno povukla svoju vojsku i teško naoružanje predala legalnim vlastima i jedinicama UN-a.

  Znači, ni po kojem sporazumu, dokumentu ili bilo kojem drugom obrazloženju niko, ni Srbija ni UN, osim tebe i ovog što je pisao te jedinice ne smatra jedinicama JNA kad je SFRJ konačno za sve prestala postojati krajem aprila kada je proglašena SRJ.

  Te jedinice su tu bile protivzakonito i zbog njih su Srbiji i Crnoj gori nametnute sankcije jer su se nepoštujući rezolucije 752, 757 i prethodne nalazile na teritoriji države koju su UN smatrale suverenom sa legalnom vlašću.

  Suđeno i presuđeno. Srbiji presuđeno da je kriva što nije spriječila genocid, a sud je procijenio da je imala mogućnost.
  Presuđen genocid i presuđena odgovornost za nesprečavanje genocida.

  Imaš li još koji link?

 22. Ево линка- кад те већ школујем за Џ – да то бар одрадимо како треба 🙂

  http://www.merriam-webster.com/dictionary/interference

  Па онда да не мораш да скролујеш назад- ево још једном моје питање:

  Kalabalak, 13.08.2013. 14:27:53 [87364]

  „Пронађи ми гдје се даје икакав РОК ЈЕДИНИЦАМАа ЈНА ДА НАПУСТЕ ТЕРИТОРИЈУ БиХ!“

  Ма наравно- сођено и пресуђено.. зато се Сакиб вратио у шехер с репом испод гузова 😛

 23. Све и да су ти остаци ЈНА и даље били у неком облику на простору Приједора, не видим никакав рационалан разлог да их баш ТО под командом муслиманских власти Приједора оружјем протјерује из Приједора.

 24. Kalabak,
  Ne znam kako uspijevaš isključiti dio mozga zadušen za dedukciju i indukciju, ali evo da pokušamo još jednom.
  Pisac teksta na koji komentarišemo piše o sukobima 30. maja i napadu muslimana na JNA.
  Istog tog dana se u UN izriču sankcije Srbiji jer nije do tada povukla svoju vojsku sa teritorije BiH kako je zahtijevano u rezoluciji 752. „cease immediately“ od 15 maja. Iste te UN su BiH priznale kao svoju članicu i nezavisnu državu sa centralnom vlašću 20. maja i sve jedinice i srbijanske i hrvatske vojske su imale rok za povlačenje „odmah“
  Sankcija se izriče nakon što rok prođe. 30. maja su svi rokovi prošli.

 25. I još o tvojim linkovima.

  Podnesak BiH protiv Srbije glasi:
  „Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Bosnia and Herzegovina v. Serbia and Montenegro)
  See also : Application for Revision of the Judgment of 11 July 1996 in the Case concerning Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Bosnia and Herzegovina v. Yugoslavia), Preliminary Objections (Yugoslavia v. Bosnia and Herzegovina)“

  Tužba se odnosila na „Prevention and Punishment of the Crime of Genocide“, a ne na termin agresije.
  Međunarodni sud pravde je u svojoj presudi utvrdio da se genocid na teritoriji BiH dogodio, ali da Srbija nije provela već nije spriječila genocid.
  Tom presudom je utvrđena krivica Srbije jer je imala mogućnosti, alil nije spriječila zločin genocida koji se dogodio i po tumačenju ovog međunarodnog suda koji su osnovale UN koje su priznale BiH.

  Srbija je tako postale prva i do sada jedina zemlja koja je presuđena da je prekršila Konvenciju o genocidu. Ili kako bi rekli u Skupštini Srbije:
  „Skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde. Izražava se saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spreči ova tragedija.“

  Učitelju, ima li ijedna netačnost da sam je napisao?

 26. На овом клипу нема ништа о рату у Приједору али има о томе ко је основао терористичке јединице прије почетка рата са циљем уништења србског народа! Ја бих питао ове људе на Фронталу што мисле да је договор са Хрватима и муслиманима био могућ на који би они начин они причали и договарали мир са оваквим зликовцима који су имали апсолутну подршку Исламске заједнице и Ватикана? http://youtu.be/BADxar_nkPU

 27. Нема ту никакве „дедукције“ ни „индукције“.. то што ти себи дозвоњаваш..слободну интерпретацију неких историјских чињеница- то је твој проблем. 🙂 Срећа па не користимо сви дио мозга у којем се „тренутни престанак“ (активности) претвара у „тренутно повлачење“ :D, дио мозга који види временски рок- тамо гдје рок није задан.. Или дио мозга који види „агресију“- тамо гдје је међународно право у више наврата (пресуда МСП у тужби БиХ против србије, пресуда Хашког Трибунала Симатовићу и Станишићу..) пресудило да никакве „агресије“ од стране Србије није било.

 28. Slažemo se nema roka,
  rezolucijom UN određeno je „odmah“, bez odgode i roka. Kada su 30. maja izrečene sankcije jasno je označeno da zahtjev nije ispunjen i opet se nisu određivali rokovi već sankcije zbog nepoštovanja rezolucije.

  Termin agresija ja uopšte nisam spominjao nego ti pozivajući se na presudu Međunarodnog suda pravde koja nije presuđivala agresiju već učešće u genocidu.

  Drago mi je da se pozivaš na rezolucije UN i presude međunarodnog suda i tribunala. Za mene je svaka od tih presuda neupitna i prihvatam je.

 29. Нису ни УСА тада још биле уигране за варијанту избјегавања резолуција СБ УН, као што су касније 1999. урадиле приликом напада на СРЈ.

  Нису они прогурали такву резолуцију кроз СБ зато што су открили да је СРЈ „заборавила“ неку јединицу или неку војну пошту на теротирији БиХ, него зато што су хтјели осудити престројавање дијелова ЈНА у ВРС са неким оружаним потенцијалом за који су тражили да буде уклоњен из БиХ.
  Недуго затим су и увели „зону забрањеног лета“ тако да би приземљили авионе бивше ЈНА који су се нашли у рукама ВРС.

  Све је то било прецизно срачунато у Пентагону и данас кад гледамо са ове временске дистанце рецимо рат у Сирији ми јасно можемо да видимо образац по ком УСА врши агресију на ту земљу, преко снага које су њима наклоњене. Исти сценарио је био и код нас, УСА су имале своје „партнере“ али и the bad guys. Епилог свега тога добро познат и јасно видљив и данас у другим земљама.

 30. ex-1978

  ПИХ

  Хтједох искоментарисати твој “неутрални и објективни“ став, али послије сватих да би то било само траћење времена, са тобом који си био тамо, претпостављам рођен 1978. године, па си имао могућност да сагледаш све.

  Претпостављам да си Србин, и да имаш прилике путовати по РС. Због таквих као што си ти је у околини Власенице постављена једна табла са фантастичним натписом!

  100% потписујем натпис!

 31. Као и текст.

  Мада искрено и не видим разлога за понављање.

  За документовање у реду, али савременицима тих дешавања, људима који су преживјели и 23. мај и 30. мај 1992. године, гдје је ситница одлучивала о томе или ми или они, све је јасно.

  Типовима попут ex-1978 никад и неће бити јасно, а они што се праве да не знају истину, јако је добро знају.

Оставите одговор