Једним оком на ЕУ, другим на вриједности Отоманске империје

Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата, неким потезима постиди Хариса Силајџића из најбољих дана. Један такав учињен је на једној манифестацији код Кисељака, гдје је представник босанских фрањеваца прије више од пет вијекова потписао покорност Турском освајачу. Овај чин капитулације, данас се у необошњачкој квази-историји слави као почетак суживота и духовни сусрет два […]

понедељак, мај 30, 2011 / 15:27

Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата, неким потезима постиди Хариса Силајџића из најбољих дана.

Један такав учињен је на једној манифестацији код Кисељака, гдје је представник босанских фрањеваца прије више од пет вијекова потписао покорност Турском освајачу.

Овај чин капитулације, данас се у необошњачкој квази-историји слави као почетак суживота и духовни сусрет два свијета и вјере. надасве, као почетак европске демократије уопште.

Тачније, таквим се покушава приказати онима који попут Комшића, насједају на фразе како је догађај посвећен вјерској толеранцији, а не обиљежавању побједе моћног исламског освајача над хришћанима.

Судећи по реакцијама на интернет порталима, господин Комшић, не да забија прст у око народу који по уставу представља, него би се могло рећи, да им вади крв.

На пољу Милодраж код Кисељака, прије 548 година, турски султан Мехмед II Oсвајач, након што је одсјекао главу босанском краљу Томашевићу, уручио је повељу "Ахднаму", фрањевцу Анђелу Звиздовићу, који је потписао покорност и послушност Турцима.

Услиједили су, како би турски шеф дипломатије Давутоглу рекао, најбољи дани за Балкан; вријеме подјела међу словенским становништвом, корумпиране власти инсталиране далеко са истока, превентивне мјере одрубљивања глава и слично.

Та догађај се сваке године слави под називом "Дани Ахднаме Милодраж", а ове године по покровитељством члана Предсједништва БиХ, Жељка Комшића и у организацији Удружења босанско-турског пријатељства "Босфор" из Сарајева те кисељачких удружења Бошњачке културне заједнице "Препород" и "Фатих"

Лука Маркешић и иновјерни пријатељи

Централну манифестацију на којој се славила Отоманска империја јуче је отворио премијер СБК Тахир Лендо, рекавши да је "Ахднама" једна од темељних вриједности БиХ.

О значају тог документа, "Ахднаме", говорио је проф. Лука Маркешић, бивши фратар и предсједник Хрватског народног вијећа из Сарајева.

Хрватски портали у БиХ, Маркешића зову "насљедником квинслинга Звиздовића и представником групе од 10-ак сарајевских џепних Хрвата која је свакаква само не хрватска."

Маркешић, јавности познат по изјави да у БиХ нема Хрвата него да ту живе босански католици, говорио је о догађају и мјесту који се обиљежава, као о мјесту сусрета култура и зачетка суживота и вјерске толеранције.

На Милодражу су додијељена и признања онима који су посебно и несебично подржавали идеју да "Дан Ахднаме" прерасте у "Дан људских права и слобода у БиХ", а списак на списку је и омиљени овдашњи Американац, Бил Клинтон, сада са повељом "Пријатељ Босне".

Повељу је добила и бивши премијер Турске Тансу Чилер, а признања за Клинтона и Чилер су примили њихови изасланици.

Златна "Ахднама" додијељена је Мирку Пејановићу, бившем члану такозваног Предсједништва РБиХ, сребрена је припала фратру Мирку Мајданџићу, док је бронзана ове године уручена Вијећу Конгреса бошњачких интелектуалаца, Српском грађанском Вијећу – Покрет за равноправност, Хрватском народном вијећу, Асоцијацији независних интелектуалаца "Круг 99", Федерацији удружења културе БиХ у Турској, турском удружењу интелектуалаца "Turk aydinlar ocagi", Конгресу Бошњака Сјеверне Америке 2000. и Свјетском савезу дијаспоре БиХ.

"Ахднаму", чувени документ, на турском и српском језику прочитао је студент оријенталистике Шемсудин Халиловић. На крају је организована посјета Фрањевачком самостану у Фојници, гдје се у музеју самостана чува оригинал "Ахднаме".0 КОМЕНТАРА

 1. Nevjerovatna ekipa frontala.
  Pa na ovoj kugli zemaljskoj jedino vi i ove vase debilozne pristase i poklonici znate istoriju,ko je koje vjere,ko je koga ubijao,silovao itd.
  Svaka cast na iscrpnim informacijama koje vjerovatno crpite od magistara i doktora nauka sa univerziteta slobomir i sl.

  Ja ne znam jeste li vi ozbiljni,ili je ovo sve neka zajebancija.

 2. сљедећи текст треба обрадити надалеко познато цивилизовани и онако, европско убиство краља Александра и краљице Драге.. као и бацање њихових измасакрираних тијела кроз прозор.. а све више од 400 година послије овог догађаја..

 3. djelimicno se slazem sa prethodnim komentarom i dodao bih da onaj koji ovakve gluposti cita mora biti mentalno retardiran.
  Инспекторе,ако могу да примјети управо сте признали да сте ментално ретардиран јер сте прочитали текст али ко призна пола му се прашта тако да слободно можеш остати ретардиран што се мене тиче!

 4. Муслимани и усташе мрш са Фронтала. Да се нисте потурчили односно великим дјелом покатоличили (усташе)ништа нам се ово неби ни дешавало. Ви сте само Срби отпадници. Уживајте у буреку и читајте аваз!!! Поједите мало свињетине ону страну којом се није очешала о џамију(је ли оно бјеше десна или лијева). Ма лијева је сигурно, јок десна гарант или је ипак лијева, 100 посто десна. Ви одлучите. ПРИЈАТНО

Оставите одговор