Једино испуњено Трампово обећање однијело десетине живота

Нама у Српској, идеолошки лоботомираним и политички кастрираним, без и оквирне свијести о националним интересима, невјероватно звучи да због одлуке стране земље да велепосланство премјести из једног града у други, најмање 43 Палестинца изгубе живот, пркосећи израелској војсци.

понедељак, мај 14, 2018 / 17:27

Већина земаља свијета амбасаде у Израелу смијешта у Тел Авив, док у Јерусалиму има искључиво конзулате, због његовог нерјешеног статуса и очигледног негодовања палестинских, али и Арапа из других земаља. Тако је и са представништвом Републике Српске, али и испоставом државне заједнице БиХ.

Естрадни политичар првог реда, у своју ријалити агенду је, осим побољшања односа и сарадње са Русијом, повлачења из Сирије, реформе НАТО, додатног притиска на Сјеверну Кореју; убацио је и овај план. Једино је њега за сада у потпуности испунио.

Смјештање амбасаде САД у Јерусалим прејудицира статус града, односно признаје прече право Јеврејима на исти од стране најмоћније земље свијета, без које Ираел у констелацији снага у окружењу не би ни постојао.

Послао ћеру и  зета

Трамп није отпутовао у Израел, али је на церемонију отварања Амбасаде у Јерусалиму послао своју кћерку Иванку Трамп и зета Џареда Кушнера. Обоје су, ултранепотистички, савјетници у Бијелој кући, а не чисто селфи-туристи у политичке сврхе.

"САД су званично отвориле Амбасаду у Јерусалиму, чиме је испуњено обећање предсједника Доналда Трампа, који је признао Јерусалим за израелску престоницу", изјавио је амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридман.

Церемонији отварања присуствовала је делегација из Вашингтона у којој је, не случајно, министар финансија Стивен Мнучин.

Доналд Трамп је изјавио како је и даље посвећен миру између Израелаца и Палестинаца, што је за становнике на подручју Газе тешки цинизам, ако не и сарказам. Израелским званичницима и остатку свјета се, зачудо, није обратио преко Твитера, већ путем снимљене поруке која је емитована на церемонији отварања америчке Амбасаде у Јерусалиму

Надамо се миру: Ираел убио најмање 43 Палестинца

"САД остају у потпуности посвећене постизању трајног мировног споразума. Америка ће увијек бити велики пријатељ Израелу и партнер на путу ка слободи и миру", изјавио је Трамп у тренуцима док су убиле најмање 43 Палестинца током протеста дуж израелске границе са Газом.

Љекарско особље, које је и извор ових информација, наводи да је најмање 900 Палестинаца рањено, од којих је 450 погођено мецима. Други извори, независнији од САД и Израела, наводе 1.900 рањених, од чега 74 дјеце и 23 жене; док се број протестаната процјењује на 35.000, што је једна читава војска која је покушала да пробије зид. Палестинске власти су дешавања окарактерисали као "ужасни масакр почињен од руку окупационих снага".

Палестинци су се данас окупили дуж границе, од којих су неки пришли огради и поред упозорења које су путем летака бацаних из авиона, те средстава масовне комуникације упутиле Израелске снаге.

Демонстранти су палили гуме и камењем гађали припаднике израелских безбједносних снага, који су одговорили ватром и сузавцем.

Абас: Америка више не може бити посредник у преговорима

Отварање Амбасаде САД у Јерусалиму изазваће немир и створити нестабилност у региону, изјавио је палестински предсједник Махмуд Абас.

Он је рекао да Вашингтон након пресељења Амбасаде из Тел Авива у Јерусалим не може више бити посредник за мир на Блиском истоку.

"Овим кораком, администрација САД је отказала улогу у мировном процесу и увриједила свијет, палестински народ, Арапе и исламску нацију и изазвала немир и створила нестабилност", изјавио је портпарол палестинског предсједника Набил Абу Рдеинех.

Многи ће бити жртвовани…

Професор из Газе, који се извјештачима представио као Али, рекао је да је данас велики дан када ће Палестинци прећи ограду и рећи Израелу и свијету да неће прихватити да буду вјечно окупирани.

"Многи ће данас бити жртвовани, али ће свијет чути нашу поруку. Окупација мора престати", нагласио је Али.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху, сагласио се са Трамповим оцјенама да је то велики дан за Израел и свијет, неколико дана пошто је извршио агресију на сиријско тло, под оправдањем да је Иран (чије снаге у Сирији је и раније неколико пута гађала израелска авијација) испалила пројектиле на Голанску висораван, која по међународном праву припада Сирији, али је Израел већ деценијама држи под окупацијом.

У тренуцима када мигранти са Блиског истока, али и из других земаља са исламском већином стижу чак и до Сарајева и Бихаћа, у намјери да стигну до богатих западноевропских земаља, уз наше проблеме које једнако тако диктирају САД и друге земље НАТО, ови призори би врло брзо могли да се појаве и на "невидљивим" границама наше државе, коју они који такав сценарио прижељкују, називају ентитетом.Оставите одговор