Ако коме није јасно какве политичаре жели НАТО – упратите Чедицу

Срби на Косову таоци Београда, а посланици Српске листе "експозитура београдске политике”, каже лидер ЛДП Чедмир Јовановић, кршећи тако Устав Србије, али и сваке нормалне земље у којој је територијални интегритет светиња.

понедељак, мај 14, 2018 / 17:00

– Потребни су нам Срби на Косову, потребни су косовским Албанцима, косовском друштву су потребни. Нажалост, они су таоци Београда, тако је било одувек. И Запад се тако понаша, и то им увек и кажем. Очекују од Београда и од лидера у Београду да буду поглавица дивљег племена – рекао је он у интервјуу за РТК у Приштини.

Како каже, нема представника Срба који ће, кад оду у парламент, водити рачуна о људима који су за њих гласали, него су то "рента-посланици”.

– Они размишљају за Београд, а не за вас овде, и често ти интереси нису идентични. Зато је тако несрећан север Косова – каже он.

Вучићу није лако, али…

Понавља став да је Србија своју трагичну причу као држава на Косову окончала 1999. године. Како каже, председнику Србије Александру Вучићу није данас лако, јер треба данас платити цену за све грешке.

– Али, ако се бавиш политиком у Србији, онда мораш бити спреман на то. Он своју шансу треба да тражи заједно са свима нама у тој другачијој будућности коју можемо да створимо и коју треба да створимо – каже он.

Упитан да ли очекује да Србија, када је реч о Косову, донесе неко коначно решење до краја године и да ли ће председник Вучић бити тај који ће Србима саопштити то решење, Јовановић одговара:

– Сви знају то. И сви знају да ту нема више маневарског простора. У супротном, Коштуница би и данас био премијер. Вучић је лидер моје земље и ако он нема снагу да каже истину, ко ту истину треба да каже – упитао је он.

Према његовим речима, проблем је нешто друго: може Вучић да донесе одлуку, али неко треба са том одлуком да живи, да је разуме, да искористи прилике које она отвара.

Нама не треба однос са Косовом у ком ћемо ми само заменити ровове. Не треба нам Косово које ће постати чланица Уједињених нација, а ми онда са Косовом бити у неком новом сукобу пет, десет или петнаест година – каже лидер ЛДП.

На питање да ли то су преговори у Бриселу узалудни, он каже да нису, и да их доживаљава као амортизацију тих притисака и стварања атмосфере за неко решење.

Јасно је ко су починиоци Ивановићевог убиства

У вези са убиством Оливера Ивановића, и чињеницом да се још не знају починиоци, Јовановић наводи да то значи "да је јасно ко су починиоци”.

– То значи да нема никакве везе са етничким сукобом и да не постоји ниједан нормалан разлог због којег би неки Албанац отишао и убио Оливера Ивановића. Оливер Ивановић је убијен да би се пореметили односи Београда и Приштине, Тачија и Вучића, и шансе да се створи овде мир. А ко иза тога стоји? Па они којима је у интересу лудило у односима Србије и Косова, Србије и Босне и Херцеговине, исти они који су у Црној Гори у хаосу тражили шансу за себе – закључује Јовановић.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор