Италија: Градић Филетино због мјера штедње одлучио се за самосталност

Градић Филетино из централне Италије покушава да оствари независност и штампа сопствени новац као знак протеста због најављених владиних мјера штедње. Филетино, који се налази у брдовитом подручју, удаљеном 65 километара источно од Рима, побунио се против приједлога да се споје локалне владе мјеста са мање од 1 000 становника ради уштеде новца. Власти Филетина, […]

понедељак, август 29, 2011 / 14:29

Градић Филетино из централне Италије покушава да оствари независност и штампа сопствени новац као знак протеста због најављених владиних мјера штедње.

Филетино, који се налази у брдовитом подручју, удаљеном 65 километара источно од Рима, побунио се против приједлога да се споје локалне владе мјеста са мање од 1 000 становника ради уштеде новца.

Власти Филетина, који има само 550 становника, умјесто да приступе предложеном спајању са сусједним Тревијем, настоје да остваре самосталност и успостави кнежевину по угледу на Сан Марино на сјеверу земље.

Новчаницу под називом "фиорито" већ користи локално становништво. На полеђини новчанице налази се фотографија градића.

"Циљ нам је постизање пуне аутономије од Италије и имамо сопствене ресурсе за то", рекао је званичник Филетине Лука Селари.

Још нема коментара од централне владе у Риму.

Руководства свих мањих мјеста широм Италије незадовољни су приједлозима о спајању са другим које је најављено у оквиру мјера уштеде 45,5 милијарди евра да би био извршен ребаланс буџета до 2013. годинеОставите одговор