ФАО: Птичији грип поново пријети!

Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) упозорила је данас да постоји могућност да се смртносни вирус птичијег грипа поново појави и апеловала на појачан надзор у тренутку док се овај смртоносни вирус поново шири Азијом. Организација УН за храну и пољопривреду саопштила је да се мутирана врста вируса Х5Н1, који је отпоран на постојеће […]

понедељак, август 29, 2011 / 14:23

Организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) упозорила је данас да постоји могућност да се смртносни вирус птичијег грипа поново појави и апеловала на појачан надзор у тренутку док се овај смртоносни вирус поново шири Азијом.

Организација УН за храну и пољопривреду саопштила је да се мутирана врста вируса Х5Н1, који је отпоран на постојеће вакцине, шири Кином и Вијетнамом.

УН су прошле недјеље саопштиле да је једно шестогодишње дијете у Камбоџи умрло од посљедица птичијег грипа, што је осма жртва вируса Х5Н1 у овој јужноазијској земљи од почетка године.

Хуан Луброт, шеф ветеринарске службе при ФАО, изјавио је да је због миграције птица у протекле двије године вирус Х5Н1 дошао до земаља у којима овакав вирус није постојао неколико година, укључујући Израел, Палестинске територије, Бугарску, Румунију, Непал и Монголију.

Додатну забритнутост представља то што се у Кини и Вијетнаму појавила варијанта вируса који је отпоран на постојеће вакцине.

У Вијетнаму, највећим дијелом на сјеверу и централном дијелу земље, појавила се нова врста вируса.

Ширење вируса у Вијетнаму пријети директно Камбоџи, Тајланду и Малезији, али и корејском полуострву и Јапану.

Од 2003. године у свијету је од посљедица вируса птичијег грипа умрла 331 особа, а заражено је 565 лица.

Због појаве вируса Х5Н1 уништено је више од 400 милиона живине.Оставите одговор