Истамбул: Ни мање ни више, историјски

Предсjедници Србије Борис Тадић , Турске Абдулах Гул и предсједавајући Председништва БиХ Харис Силајџић на истамбулском самиту усвојили су “историјску декларацију”. Поменути тројац сагласио се у Истанбулу да регионална политика убудуће треба да се заснива на осигурању безбједности, сталном политичком дијалогу и очувању мултиетничких, мултикултуралних и мултивјерских особености региона. То је истакнуто у заједничкој декларацији […]

субота, април 24, 2010 / 21:07

Предсjедници Србије Борис Тадић , Турске Абдулах Гул и предсједавајући Председништва БиХ Харис Силајџић на истамбулском самиту усвојили су “историјску декларацију”.

Поменути тројац сагласио се у Истанбулу да регионална политика убудуће треба да се заснива на осигурању безбједности, сталном политичком дијалогу и очувању мултиетничких, мултикултуралних и мултивјерских особености региона.

То је истакнуто у заједничкој декларацији усвојеној на истанбулском самиту, који посматрачи оцјењују као историјски.

На трилатералном састанку истакнут је "храбар и визионарски приступ" предсједника Србије Бориса Тадића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића и њихова "одлучност да се превазиђу историјске разлике и изгради заједничка будућност " заснована на толеранцији и разумјевању.

Чланови Предсједништва БиХ – Силајџић, Небојша Радмановић и Жељко Комшић – ускоро ће посјетити Београд, наведено је у Декларацији достављеној агенцијама.

Биће нових извињавања

Предсједник Тадић и турски премијер Реџеп Тајип Ердоган посјетиће Сребреницу на 15. годишњицу од злочина.

Предсједник Србије Борис Тадић означио је данас трилатерални састанак као нови почетак у односима три земље које имају заједничке интересе, међу којима и да се заједно нађу у Европској унији.

Та искрена подршка коју дајемо једни другима у процесу учлањења у ЕУ јесте и исказ заједничке визије којој смо привржени и на чијем ћемо остварењу наставити заједно да радимо, рекао је Тадић, на конференцији за новинаре са Гулом и Силајџићем.

Тадић је рекао да је Србија спремна да преузме одговорност за нови почетак односа три земље и истакао да је Београд допринео помирењу, поштовању једнаких права, међусобном поштовању и борби за правду.

На десетогодишњицу злочина у Сребреници био сам у том граду, одајући пошту жртвама, подсјетио је Тадић и нагласио да Србија наставља сарадњу са Трибуналом у Хагу, док њено правосуђе спроводи поступке за све опружене за злочине, независно од националне припадности.

Српски парламент је усвојио Декларацију о Сребреници, упућујући извињење, изражавајући жаљење, још једном потврђујући да Србија остаје привржена заштити интегритета БиХ, истакао је Тадић и нагласио да су то темељи политике Србије у региону.

Тадић је истакао да Србија неће учинити ниједан корак у правцу дестабилизације БиХ, нити доводи у питање њене границе и интегритет.

Србија подржава БиХ на путу према ЕУ и честита јој на добијању Акционог плана за чланство у НАТО, додао је Тадић, јер је то легитимна одлука институција и грађана БиХ.

Све што је легитимна одлука институција БиХ, представника сва три народа, апсоултно је прихватљиво за Србију, поручио је Тадић.

Тиме маниефестујемо принципијен став да се Србија, као добар сусед БиХ, не меша у унутрашње ствари суседне, пријатељске земље и подржава БиХ у свим легитимним одлукама и интегративним процесима, са вером да ћемо остваривати заједнички интерес на крају пута у ЕУ, рекао је Тадић.

Он је подсјетио да је Србија, на основу декларације парламента, војно неутрална и да ће тај статус задржарти у будућности.

Србија даје и свесрдну подршку укидању виза за грађане БиХ, "јер добро знамо како је велики проблем бити изолован и под санкцијама", рекао је Тадић, подсјећајући да је Србија до прије неколико мјесеци имала визну блокаду.

Србија је за Зелену трансверзалу

Он је оцијенио да су билатерални односи Србије и Турске на највишем нивоу у историји и истакао да двије земље у области економије имају стратешке планове.

"Ових дана смо разговарали о могућности да неколико турских компанија учествује у градњи аутопутева кроз Србију. Ако се испуне сви потребни услови и законски лимити које Србија има и Турска нађе интерес да прави путеве у Србији, ми ћемо направити велике и суштинске промене у инфраструктури, економији и шансама за наше грађане", најавио је Тадић.

Он се нада да ће Србија и Турска бити у стању да заједно изграде пут од Београда до Црне Горе, који ће проћи кроз Санџак и Србију, преко Вишеграда, повезати са БиХ.

"Дубоко сам уверен да би један такав пут имао симболички, а не само економски и развојни значај", нагласио је Тадић.

После година неспоразума, ратова тешких и великих разарарања, истакао је Тадић, имамо прилику да радимо на изградњи не само поверења, него и комуникација и градимо економске потенцијале за нашу заједничку сарадњу.

Говорећи о предстојећем самиту земаља Западног Балкану у Сарајеву, Тадић је рекао да очекује да ће он бити користан и да ће на сарајевском самиту сви поштовати стандарде учешћа који морају бити заједнички и уважити интегритет земаља чланица Уједињених нација.

Мир и спокој у нашим срцима

Тадић очекује да на самиту неће бити излишних сучељавања, већ само заједничког доприноса свих заједничкој будућности у ЕУ.

Гул је нагласио да су трилатерални састанци и веома присан и пријатељски однос три земље важни за будућност, мир, просперитет и заједничку европску визију Балкана.

Наша сарадња и стратешко партнерство показују да су Турци и Срби увијек имали потребу за блиским пријатељством, што је историјски корак за Балкан, рекао је Гул.

Гул је нагласио да су пријатељски односи на Балкану важни за европске интеграције, што је важно за све земље.

Он је, као добар корак, оцијенио именовање амбасадора БиХ у Србији, као и усвајање декларације којом је парламент Србије осудио геноцид у Сребреници.

Честитам господину Тадићу на томе, рекао је Гул и подсјетио да је предсједник Србије 2005. године у Сребреници одао пошту жртвама злочина у Сребреници.

Силајџић је рекао да му је драго што је Тадић у Истанбулу нагласио да Србија никада неће предузети ништа што би наштетило интегритету и суверенитету БиХ.

"То уноси мир и спокој у наша срца", нагласио је Силајџић и захавлио Београду и Анкари на подршци коју дају БиХ на њеном путу ка пуноправном чланству у НАТО.

Чланство у НАТО је за нас циљ, као што је и чланство у ЕУ, рекао је Силајџић и оцијенио да грађани БиХ желе мир, стабилност и сигурност.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *