Иранци тврде да је Осама умро прије него је "убијен"

Ирански министар обавјештајних послова Хејдар Мослехи изјавио је да Техеран посједује документа који доказују да је вођа Ал каиде Осама бин Ладена умро од болести много прије него што је јављено да су га убили Американци.

уторак, мај 10, 2011 / 09:26

Он је додао да Бин Ладен није био жив у вријеме акције Вашингтона у којој је, наводно, убијен.

Мослехи је рекао да је саопштење о убиству Бин Ладена медијски трик који би требало да скрене пажњу од исламског буђења које доминира у региону.

"Ријеч је о монтираном сценарију уочи предстојећих предсједничких избора у САД који, између осталог, треба да скрене пажњу бирача с економских тешкоћа које их притискају", изјавио је ирански министар.

Он је упитао зашто америчка обавјештајна служба и војска, ако су заиста убиле Бин Ладена, не покажу његово тијело и зашто су га бацили у море.

Неколико медијских извора открило је да је Бин Ладен био болестан годинама.

Он је боловала од болести бубрега, а услови живота у планинама Тора Бора, као и америчко и британско бомбардовање нису били погодни за некога ко пати од ове врсте болести.

Амерички предсједник Барак Обама саопштио је 2. маја да је најтраженији свјетски терориста убијен у комплексу у пакистанском граду Аботабаду и да су га убили амерички командоси у брзој и тајној војној операцији.

Бин Ладеново тијело бачено је у море мање од 24 часа по завршетку акције, а анализом ДНК је потврђен његов идентитет.

Бијела кућа је саопштила да фотографије убијеног Бин Ладена неће објавити, јер не жели да покрену насиље и непотребну пропаганду.Оставите одговор