Протести Египатских хришћана

Око 1.000 Египћана, углавном коптских хришћана, демонстрирало је данас у Каиру због муслиманско-хришћанског сукоба у коме је 12 људи изгубило живот, више од 200 је рањено, а коптска црква је спаљена. Демонстранти су рекли да страхују да неко у Египту жели да створи исламску државу која би маргинализовала хришћане, који чине 10 одсто од укупно […]

уторак, мај 10, 2011 / 09:01

Око 1.000 Египћана, углавном коптских хришћана, демонстрирало је данас у Каиру због муслиманско-хришћанског сукоба у коме је 12 људи изгубило живот, више од 200 је рањено, а коптска црква је спаљена.

Демонстранти су рекли да страхују да неко у Египту жели да створи исламску државу која би маргинализовала хришћане, који чине 10 одсто од укупно 80 милиона становника Египта, пренела је агенција АП.

Поједини демонстранти окупили су се испред зграде државне телевизије критикујући реаговање војске током сукоба и тражили су да врховни командант поднесе оставку.

Протест је прошао углавном мирно, изузев што је неколико каменица бачено на зграду телевизије.

„Питање је знатно веће од поновне изградње цркве или хапшења криваца. То је судбина Египта. Да ли Египат постаје вјерска држава или можемо да мењамо курс и изаберемо цивилну државу?”, запитао се један од демонстраната.

Власти су ухапсиле 190, а притвориле 23 људи, укључујући двојицу оптужених за изазивање нереда који су почели у суботу увече у предграђу Каира, Имбаби, и који су трајали до недеље ујутро.

До сукоба је дошло због гласина да је једна хришћанка отета и да је држе у цркви јер хоће да пређе у ислам.

Међу ухапшенима је и Јасин Табет (31), који тврди да његову жену држе у цркви против њене воље.

Полицији и војсци требало је више сати да „рашчисте” улице око цркве, што је изазвало критике да је војска оклевала да се умеша.Оставите одговор