Инцко: Свако угрожавање Дејтона ће пропасти

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је током посјете Црној Гори да грађани БиХ, њени сусједи и међународна заједница подржавају Дејтонски споразум, те да ће сваки покушај његовог угрожавања пропасти. Инцко је током сусрета са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем поздравио досљедну и конструктивну подршку Црне Горе Дејтонском споразуму и суверенитету БиХ, те истакао […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 18:49

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је током посјете Црној Гори да грађани БиХ, њени сусједи и међународна заједница подржавају Дејтонски споразум, те да ће сваки покушај његовог угрожавања пропасти.

Инцко је током сусрета са предсједником Црне Горе Филипом Вујановићем поздравио досљедну и конструктивну подршку Црне Горе Дејтонском споразуму и суверенитету БиХ, те истакао да ће, у оквиру нове организације међународне заједнице у БиХ, ОХР наставити да осигурава пуно поштивање и провођење Дејтона.

"Стратегија међународне заједнице није само да пази да проблеми не ескалирају. Међународна заједница је уложила огромне дипломатске и економске ресурсе да би осигурала да БиХ успије и да њени грађани просперирају", рекао је Инцко.

Он је нагласио да, уколико се ствари одвијају на прави начин, БиХ може бити "конструктиван и динамичан партнер" својим сусједима док регион као цјелина напредује ка пуној евроатлантској интеграцији, те додао да међународна заједница остаје "потпуно и с пуним увјерењем ангажована" у БиХ.

Напомињући да је Црна Гора провела реформе које су имале "позитиван и директан ефекат" на животе грађана, Инцко је рекао да БиХ може учити из овог примјера, саопштено је из ОХР-а.

"Кључ за превазилажење политичких препрека у БиХ је фокусирање на потенцијалном слагању, а не на неслагању", нагласио је Инцко.

Током једнодневне посјете Црној Гори, Инцко са састао и са премијером Игором Лукшићем, министром иностраних послова Миланом Роћеном, те другим високим званичницима.Оставите одговор