Инцко: Спреман сам да браним РС као ентитет!

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да није против јаког ентитета Републике Српске и да је спреман да брани РС као ентитет. "Хтио бих да отклоним неспоразум – неки кажу да сам против јаког ентитета РС, а то није тачно" рекао је Инцко новинарима у Бањалуци након разговора са предсједником Српске Милорадом […]

уторак, септембар 20, 2011 / 13:46

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да није против јаког ентитета Републике Српске и да је спреман да брани РС као ентитет.

"Хтио бих да отклоним неспоразум – неки кажу да сам против јаког ентитета РС, а то није тачно" рекао је Инцко новинарима у Бањалуци након разговора са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Он је изнио став по којем могу постојати јаки ентитети у јакој и функционалној држави и да се то не искључује.

Високи представник рекао је да је током разговора о економским питањима нагласио да је хидроенергија једна од могућности која може вући БиХ напријед, додајући да БиХ извози електричну енергију, али да не користи 60 одсто водене снаге.

Подсјетивши на одлуку њемачке Владе да се након Фукушиме искључује кориштење атомске енергије, Инцко је нагласио да будућност лежи у обновљивој енергији.

"У том смислу би БиХ и њени ентитети могли бити значајна регионална снага у продукцији обновљивом енергијом, нарочито хидроенергијом", констатовао је Инцко.

Према његовим ријечима, шансе за економски развој, такође, леже у развоју инфраструктуре, туризма и шумарства.

Инцко је током данашње посјете Бањалуци представио и новог шефа бањалучке канцеларије ОХР-а Карола Бахуру који ће на том мјесту замијенити Криса Бенета.

Наводећи да је било ријечи и о ситуацији подијељених улога између високог представника и специјалног представника ЕУ, Инцко је истакао да ће се у будућности Петер Соренсен бринути за будућу сарадњу Брисела и БиХ, а да ће он, односно високи представник, бити задужен за Дејтонски споразум.Оставите одговор