Инцко и колегиј: Задовољство конституције

Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко данас је у Сарајеву изразио задовољство што је након осам мјесеци након избора завршено конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Инцко је након састанка са члановима Колегијума Представничког дома указао на значај парламента у земљи која жели да крене даље на путу европских интеграција, као што је […]

понедељак, мај 30, 2011 / 15:55

Високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко данас је у Сарајеву изразио задовољство што је након осам мјесеци након избора завршено конституисање Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Инцко је након састанка са члановима Колегијума Представничког дома указао на значај парламента у земљи која жели да крене даље на путу европских интеграција, као што је то БиХ.

Када је ријеч о формирању Савјета министара БиХ Инцко је констатовао да је на потезу Предсједништво БиХ.

Високи представник се нада да ће ЕУ, Нато и економија бити приоритети новог Савјета министара, као и разговори са ММФ-ом о кредитном рејтингу, док остала питања могу бити остављена за евентуалне политичке свађе.

Инцко је и овај пут поновио да на снази остаје његова суспензија одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о нелегалном формирању власти на нивоу Федерације.

Према ријечима предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића, на састанку је констатовано да је конституисање овог дома позитиван корак који је отворио низ позитивних процеса у БиХ, попут отпочињања процедуре за избор Савјета министара.

Подсјећајући да тече рок у којем Предсједништво БиХ треба да именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ Бећировић је рекао да је Представнички дом спреман да преузме дио одговорности у овом процесу.

Бећировић је истакао да се у Представничком дому убрзано ради на формирању сталних комисија и избору делегација у међународним организацијама.

Према ријечима предсједавајућег Представничког дома, у Колегијуму овог дома размишљају о скраћивању августовског одмора за посланике уколико у јулу и августу не буде довољно урађено.

Други замјеник предсједавајућег Представничког дома Божо Љубић оцијенио је да ће остајање на снази Инцкове суспензије одлука ЦИК-а које се односе на формирање власти у ФБиХ оптерећивати функционисање власти на нивоу БиХ и Федерације.

"Учинићемо све да дође до формирања Савјета министара од легитимних представника три конститутивна народа", истакао је Љубић.

За избор у Колегијум Представничког дома Љубић је рекао да је непланиран и да није био дио ширег политичког договора.

Трећи члан Колегијума Милорад Живковић није присуствовао данашњем састанку, јер службено борави у Бугарској.Оставите одговор