Још једна књижевна награда за Кустурицу

Режисер Емир Кустурица овогодишњи је добитник књижевне награде "Рачанска повеља" коју Фондација "Рачанска баштина" из Бајине Баште од 1995. године додјељује истакнутим ствараоцима из области науке и културе. Кустурици је награда припала за "животно дјело којим је допринио добром имену Србије у свијету", као и за књигу мемоарске прозе "Смрт је непровјерена гласина" . Предсједник […]

понедељак, мај 30, 2011 / 16:06

Режисер Емир Кустурица овогодишњи је добитник књижевне награде "Рачанска повеља" коју Фондација "Рачанска баштина" из Бајине Баште од 1995. године додјељује истакнутим ствараоцима из области науке и културе.

Кустурици је награда припала за "животно дјело којим је допринио добром имену Србије у свијету", као и за књигу мемоарске прозе "Смрт је непровјерена гласина" .

Предсједник жирија Радован Бели Марковић рекао је да је ова књига "својеврсни споменик минулом добу и свијету који полако тоне у маглени простор носталгичних присјећања".

Одлуку да ова престижна књижевна награда припадне познатом филмском раднику, неимару и писцу једногласно је донио жири у саставу Радован Бели Марковић, предсједник, те Гојко Тешић и Часлав Ђорђевић.

Емиру Кустурици, као и прошлогодишњем добитнику аустријском књижевнику Петеру Хандкеу, који је био спријечен да прими награду, "Рачанска повеља" биће уручена у првој недјељи октобра на 17. духовним свечаностима "Дани Раче украј Дрине".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор