ИМДБ укинуо оцјењивање филма Дара из Јасеновца

Један од најпопуларнијих свјетских сајтова посвећених филмовима, ИМДБ, онемогућио је оцјењивање филма Дара из Јасеновца.

уторак, фебруар 2, 2021 / 00:03

Разлог за то је вјероватно изненадан раст броја оцјена које су почеле да пристижу последњих дана, иако филм није у биоскопском приказивању, и вјеровано је мало ко од оних који су дали оцјене филм заиста и погледао.

Протеклих дана на друштвеним мрежама је покренута акција давања максималних оцјена за филм, потакнутих "паником" да "Хрвати" циљано дају ниске оцјене, чиме обарају укупан рејтинг филма. Оцјена на најпопуларнијем сајту често није мјерло квалитета, али је значајан подстицај за то да ли ће неко ко у иностранству први пут чује за њега одлучити и да га погледа.

У тренутку кад је обустављено гласање, филм је имао неколико хиљада оцјена, и просјечну оцјену 9,4, што је близу максимума. Из тих података се може закључити да су српски "интернет ратници" направили медвјеђу услугу филму, јер очито није било организоване хрватске хајке на филм. Биће занимљиво видјети да ли ће гласање бити омогућено у будућности.

Премијера филма у домаћим биоскопима највљена је за април.

Дара из Јасеновца је српски филм из 2020. године по сценарију Наташе Дракулић у режији Предрага Антонијевића. Премијера филма одржана је 25. новембра 2020. године на Косову и Метохији, тачније у Грачаници.

Први дио филма сниман је код села Колут, у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане с управним објектом претворена у логор Јасеновац,. Други дио филма сниман је на локалитетима Беле Цркве.

Главног лика, дјевојчицу Дару, тумачи Биљана Чекић. Водеће улоге у филму играју глумци из Републике Српске: Ања Станић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић.

Глумачку екипу из Србије чине: Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Миленковић, Вук Костић, Татјана Кецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и други.

Остварење Дара из Јасеновца српски је представник у трци за 93. Оскара и награду Америчке академије филмске умјетности и науке у категорији за најбољи међународни филм. Такође је и кандидат за награду Златни глобус у свим категоријама. Биљана Чекић је кандидована за најбољу женску улогу.Оставите одговор