Јесте ли знали да тзв. Суд БиХ суди генералу Савчићу, предсједнику Борачке организације?

Наравно, суде му искључиво зато што је предсједник Борачке организације, а у јавну кампању подршке Савчићу, укључио се свега један локални покрет, док са фотографије видите да је скоро у питању антикампања.

понедељак, 1 фебруара, 2021 / 18:41

Довољно је да на овом плакату избришете "ни" у "није" и већ имате плакат какав прижељкују из Ефбиха. Озбиљније се у праћење овог суђења не укључује ни једна институција, није поведена ни једна кампања која би помогла у овом очито политичком суђењу.

Уколико ратне старјешине ВРС остају друштвено активне, могу се непогрешиво надати оваквим оптужницама, као што је то осјетио и генерал Новак Ђукић, када је био начелник Генералштаба ВРС и није хтио потписати "заједничку" војску.

Нашао се послије низа смјена ко је хтио, а ко неће, провешће се у овој лажној државној зајденици БиХ, онако како можете прочитати из извјештаја Срне:

У Новој Касаби није било засједа (као да је засједа у рату злочин?!)

Хасан Реџић, свједок Тужилаштва БиХ на суђењу генералу Војске Републике Српске Миломиру Савчићу за, како је наведено у оптужници, помагање у ратном злочину 1995. године у Сребреници, рекао је данас да није било засједа у Новој Касаби.

Савчићев адвокат Миодраг Стојановић рекао је да је веома битно што је Реџић, који је био у колони 28. дивизије такозване Армије БиХ, данас приликом свједочења рекао да није било засједа на територији која је била под командом и контролом генерала Савчића, како је то наведено у оптужници.

– Он је потврдио да је 13. јула изашао на путну комуникацију Нова Касаба и да није било засједа према колони 28. дивизије – рекао је Стојановић.

Он је истакао да је свједок био веома коректан.

– Коректно је испричао да их нико није заустављао, да су прошли путну комуникцију и да ту није било никаквих борби, а ни заробљавања – рекао је Стојановић.

Свједок је испричао и чињенице које потврђују наводе одбране, а то је да тог 13. јула, никога није било ни на игралишту у Новој Касаби.

Стојановић је оцијенио да је тужилац данас свједока испитивао на нерелевантне околности, због чега га је и судско вијеће опоменуло, рекавши му да испитивање усмјери на релевантне чињенице.

Реџић је данашње свједочење започео догађајима који су се догодили 11. јула у Сребреници.

Он је испричао да се тог дана развојио од породице, која је отишла у заштићену зону, те пошао са осталим војно способним мушкарцима према Шушњарима.

– Ту сам се придружио великој маси људи. Било их је више од хиљаду. Ја сам био са шуром и нас двојица смо се држали заједно – испричао је Реџић.

Он је одговарајући на питања тужиоца, препричао два дана хода кроз шуму, па све до 13. јула, када је, у јутарњим сатима, са још педесетак људи прешао путну комуникацију према Новој Касаби и ушао дубоко у територију Војске Републике Српске.

Свједок је рекао да их нико није засретао, да нико није пуцао, те да није видио мртве.

Он је испричао да је међу њима било људи коју су били психички растројени, те да је био присутан када је један од њих узео пушку и почео пуцати по људима из колоне.

– Кад смо прешли ријеку Јадар, пришао је човјек и питао нас има ли неко да би убио његовог комшију јер је полудио и не могу да га савладају – испричао је Реџић.

Група људи, у којој је био и Реџић, кроз отворен коридор прошла је на слободну територију, испричао је данас свједок.

Наредно рочиште заказано је за 15. фебруар, а планирано је саслушање једног свједока Тужилаштва БиХ.

Суд БиХ је 13. јануара прошле године потврдио оптужницу против некадашњег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића коју је 31. децембра 2019. године подигло Тужилаштво БиХ због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.1 КОМЕНТАР