Игор Дамјановић: Кривокапићеве срамне санције Русији, угрожавају туристичку сезону 2021. године

Придруживањем новим санкцијама ЕУ против Русије влада Здравка Кривокапића наставља да дописује нове странице срамоте, истим рукописом којим је последњих 7 година писао поражени режим Мила Ђукановића.

понедељак, март 1, 2021 / 19:55

Мене искрено то посебно и не чуди, јер је актуелни министар иностраних послова Ђорђе Радуловић прије неколико недјеља, изјавио да је увођење санкције Русији 2014. године било оправдано, а да је једини недостатак то што их бивши режим "грађанима није ваљано објаснио у медијима".

Штавише, ово ново придруживање санкцијама можда је још неморалније од оних претходних, јер долази у моменту када Русија Црну Гору буквално спашава испоруком вакцина Спутњик В. Главни разлози катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој се Црна Гора сада налази је неодлучност Министраства здравља Црне Горе да благовремено почне преговоре о набавци Спутњика В и игнорисање ЕУ и Њемачке да нам испоручи унапријед наручене вакцине Фајзер.

Овај дискриминаторски чин јасно је показао да су Црногорци у "великој европској породици народа", у коју срљају сви наши релевантни политички субјекти, грађани другог, или чак трећег реда, а да смо за Русију и Србију били и остали браћа.

Влада Здравка Кривокапића показала је још једном да су јој важније стилске фигуре и знаци интерпукције у имагинариним ЕУ извјештајима, од морала, здравог разума и воље грађана који су их бирали. Црна Гора је барем 6 година далеко од затварања Поглавља 31, самим тим и од обавезе да у потпуности усагласи спољну политику са ЕУ.

Срамна и непотребна одлука владе да се придружи санкцијама Русији може озбиљно да утиче на спремност Москве да барем и дјелимично обнови ваздушни саобраћај са Црном Гором и тако створи услове за долазак руских туриста, које наши грађани на приморју очекују као што жедна земља кишу.

Слично је и са пооштравањем санкција Бјелорусији, једне од ријетких земаља која је прошле године у вријеме туристичке сезоне имала неколико директних летова дневно за Црну Гору. Санкције Венецуели можда не носе потенцијалне економске реперкусије, али су једнако неморалне као и санкције према Русији и Бјелорусији.

Подсјетићу да ЕУ, САД, нажалост и Црна Гора, као "предсједника" Венецуеле препознају Хуана Гваида, човјека који не само да није биран, већ се и није никада надметао на предсједничким изборима.Оставите одговор