ИФИМЕС: Пајић је ометао криминалне радње СДП

Брчко је веома битна тема за будућност читаве Дејтонске БиХ, а посебно за будућност Српске. Фронтал.РС ће инсистирати и даље на овој теми. Инсистирају у Шиптари из Љубљане, а зна се ко их плаћа.

петак, мај 27, 2011 / 08:45

Анкета посјетилаца Фронтала о дешавањима у Брчком је била једна од најизједначенијих до сада. укупно 36 одсто учесника сматра да је смјена Драгана Пајића правно насиље под благословом ОХР, 35.1% да је у питању нормалан демократски процес, док 28.8 одсто сматра да смо наишли на путоказ за будућност Дејтонске БиХ.

За ситуацију у дистриктном граду заинтересовани су и изван ове земље, а да ти гласови нису у сагласју са оним што очекујемо од ОХР.

Балкански студиј о Брчком

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане редовно прати и анализира догађања у Брчко Дистрикту БиХ због важности Дистрикта за Босну и Херцеговину и регију.

Изражавамо забринутост најновијим догађањима проузрокованим нелегалном и нелегитимном смјеном градоначелника др. Драгана Пајића дана 19.маја/свибња 2011 предвођеном заступницима СДП у Скупштини Дистрикта.

Скупштина Брчко Дистрикта је супротно пословнику о раду Скупштине уврстила на дневни ред смјену градоначелника др. Пајића и извршила његову смјену противно Статуту Брчко Дистрикта. Скупштина би приликом смјене морала поштивати исту процедуру као и приликом његовог избора на мјесто градоначелника.

За избор градоначелника потребно је осигурати гласове 3/5 од укупног броја 31 заступника, од тога из редова Срба најмање три заступника, из редова Бошњака најмање три заступника и из редова Хрвата најмање једног заступника. Приликом смјене градоначелника др. Пајића гласало је укупно 17 заступника (према Статуту би морало гласати најмање 19 заступника), од тога 14 заступника Бошњака, два заступника Србина и један заступник Хрват. Тиме је дошло до нелегалне и нелегитимне смјене градоначелника др. Пајића.

Очекивало се поступање јавног тужиоца Брчко Дистрикта Зекерије Мујкановића, да у овом случају покрене кривичне пријаве и процесуира предсједника Скупштине Брчко Дистрикта БиХ Есада Атића, који је уједно и предсједник СДП Брчко Дистрикта. Међутим, пошто је јавни тужилац Дистрикта Мујкановић под непосредним утјецајем Атића и СДП Брчко Дистрикта изостало је било какво поступање јавног тужилаштва. Оправданим се поставља питање зашто не реагира Високо судско и тужилачко вијеће и дисциплински тужилац у случају непоступања тужиоца Мујкановића?

Засметао криминалним структурама

Подсјећамо јавност на позадину догађања у Брчко Дистрикту БиХ. Градоначелник др. Пајић одмах послије избора за градоначелника засметао је криминалним структурама унутар брчанског СДП-а, које су жељеле прикрити дугогодишњи криминал у Брчко Дистрикту, посебно криминално финанцирање СДП БиХ, које се вршило средствима пореских обвезника из буџета Дистрикта. СДП БиХ је посљедњих осам година дјеловања у опозицији значајним дијелом финансиран средствима из Брчко Дистрикта, посебно преко ЈП "Комунално Брчко" д.о.о. Др. Пајић доласком на позицију градоначелника прекинуо је криминално финанцирање СДП БиХ средствима из Брчко Дистрикта.

Нелегалној смјени градоначелника др. Пајића додатно је допринио персонални сукоб између Златка Лагумџије (СДП) и Милорада Додика (СНСД) и обје политичке странке на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини, који је ескалирао послије парламентарних избора одржаних 3.октобра/листопада 2010.године. Смјена градоначелника др. Пајића наручена је директно од предсједника СДП БиХ Златка Лагумџије.

Недавно смо упозоравали, да су водећи кадрови СДП у Брчком Мирсад Ђапо, Исмет Дедеић, Изет Банда, Есад Атић и Адмир Нуковић све вријеме били штићеници управо Златка Лагумџије.

Атић тужио сам себе

Зашто Тужилаштво није правовремено покренуло процесуирање наведених лица поготово ако се зна да је "Компанија Елинс Панић КЕП" д.о.о. из Брчког против кадрова СДП Брчко Дистрикта покренула кривичну пријаву на основу члана 214 ЗКП Брчко Дистрикта БиХ дана 28.03.2011.године на коју се Тужилаштво Брчко Дистрикта још увијек није одазвало.

У тој кривичној пријави посебно се наводе тешке оптужбе на рачун Есада Атића, актуелног предсједника Скупштине Дистрикта и СДП-а. Поред оптужби за злоупотребу положаја или овласти и несавјесног рада у служби у пријави се налазе и елементи кривичних дјела пријетње и уцјене.

Истраживањем смо утврдили, да је Есад Атић, један од сувласника луксузне зграде "Квадар" у центру Брчког и да је против Брчко Дистрикта покренуо судски спор за накнаду штете што практично доказује, да Атић тужи сам себе, јер као предсједник Скупштине представља Дистрикт. И у овом случају засметао је градоначелник др. Пајић, који није дозволио, да се Атићу и партнерима неосновано исплати висока оштета на рачун буџета Дистрикта.

Есад Атић прије неколико година, тада као шеф одјела за образовање, смијењен је одлуком Уреда високог представника (ОХР).

Чека се суд Дистрикта

Аналитичари сматрају, да је главнина почињеног криминала у Брчко Дистрикту под покровитељством и у организацији водећих појединаца из СДП-а. Најновија догађања у Дистрикту су доказ, да су појединци из СДП Брчко за остваривање својих циљева спремни жртвовати најуспјешнији пројект међународне заједнице у Босни и Херцеговини и регији, Брчко Дистрикт.

Међународни институт ИФИМЕС сматра, да Апелациони Суд Брчко Дистрикта треба што прије да донесе одлуку, да је смјена градоначелника др. Пајића била нелегална и нелегитимна и ситуацију вратити у првобитно стање.

Тужилаштво Дистрикта по службеној дужности треба, да процесуира Атића и остале, који су носиоци нелегалног дјеловања. Очекује се реагирање супервизора за Брчко Дистрикт амбасадора Родерика Мура, који би требао Атића и друге одговорне за настало стање смијенити, забранити им политичко и свако друго јавно дјеловање.

Директор ИФИМЕС Бахтјар Аљаф0 КОМЕНТАРА

 1. Овакав резултат анкете само показује да су се СТРУКТУРЕ ЗЛА активно укључиле у читање Фронтл.рс да оправдају досадашње али и будуће понашање.
  Малоприје читам један тендер Владе Брчко дистрикта БиХ,сам себи не вјерујем у оно што читам.Тендер је писан 28.3.2011. када је вјероватно већ спремана смјена Градоначелника Пајића.
  Како другачије оправдати (ненормалне) тендерске услове (гдје само недостаје слика извођача за кога се тендер пише) иако су инструкцијом Градоначелника Пајића предвиђени услови који одговарају свим фирмама које послују на тржишту било да су из Брчког или неког другог града у БиХ.
  Сада је јасно да Стако није сам,овај тендер је писан из пера „брата србина“ 28.3.2011. по инструкцијама које су важиле за вријеме када је Градоначелник био друг или господин Мирсад Ђапо.
  Наредне седмице идем тражити појашњење тендерске документације,са одговором из Владе Брчко дистрикта БиХ ћу вас упознати.
  ПС:
  Шта би са приједлогом Ање да имамо сталну рубрику о Брчком?

Оставите одговор