И амерички фондисти кажу: У Сребреници су избори поништени без потребе

Након што су поновљени избори у Добоју и Сребреници, резултати показују значајно одступање у бројкама када се посматра Добој. У Сребреници су резултати били у складу са оним из новембра прошле године, без обзира на бојкот странака из Фбих.

понедељак, фебруар 22, 2021 / 13:53

Из коалиције "Под лупом” кажу да је то показатељ да су избори у Добоју требали бити поновљени, за разлику од Сребренице.

"Било је потребно да се десе нови избори, због тога што је процес био потпуно нетранспарентан. Посматрачима је било онемогућено да прате изборни процес и сада видимо да је и излазност мања, као и проценат освојених гласова. Тако да је поништавање избора у Добоју било оправдано”, каже Дарио Јовановић из ове коалиције, наводећи да се то не би могло рећи за Сребреницу.

"У Сребреници су избори поништени, иако неправилности које су се десиле нису указивале на нека тежа кршења у поређењу са другим општинама”, каже Јовановић.

Организација "Под лупом" на својим прес конференцијама поносно истиче да ради уз помоћ америчких државних фондација, до мјере да држи и америчку заставицу на столу. У ситуацији кад ефбиховске странке желе да подигну сребренички изборни туризам на виши ниво, са захтјевима да за ову општину важе посебна правила, није неважно и да амерички стипендисти кажу да је то бесмислено.

Коалиција странака из Ефбиха тражила је поништавање избора у Сребреници, док је њихов циљ био да се омогући додатно гласање поштом, како би изборним инжињерингом промијенили резултате. ЦИК је изневјерио њихова очекивања јер је уважио гласове поштом, а поништио гласање на редовним мјестима, на којима гласају они који заиста живе у Сребреници.

Коалиција странака из Ефбиха је зббог тога одлучила да бојкотује изборе.Оставите одговор