Иран почиње припреме за ступање у Евроазијску економску унију

МОХАМАД Багер Галибаф – спикер Меџлиса (парламента) Ирана – након посјете Москви изјавио је да ће Техеран ускоро започети припреме за придруживање Евроазијској економској унији (ЕАЕУ) као стални члан.

понедељак, фебруар 22, 2021 / 19:37

Према његовим ријечима, "Иран је започео преговоре о добијању сталног чланства у Унији, а припремне процедуре за стицање статус сталног члана ЕАЕУ обавиће се у року од двије недеље.

Овај догађај у најави није само од  регионалног значаја.

 Ако се на ЕАЕУ раније гледало као на пројекат интеграције земаља бившег Совјетског Савеза, улазак у игру Техерана у најмању руку изводи интеграциони пројекат из постсовјетских граница.

У Ирану постоје политичке снаге које се противе пуноправном чланству у ЕАЕУ јер у томе виде пораст економског, политичког и другог утицаја Русије.

Те снаге се држе формуле: "Од Русије извлачити максимум, Русији не давати најмањи минимум, не бити у непријатељству с њом, али и не дозвољавати јој ни најмањи утицај на Иран".

Међутим, сада је Техеран одлучио да промијени свој досадашњи приступ.

Разлога за то је много.

 Снаге које су очекивале обнављање сарадње са Западом, посебно са Сједињеним Државама и рачунале са статусом највеће регионалне силе – губе позиције. Техеран као да је престао да вјерује да ће администрација Џоа Бајена одустати од санкција и вратити се нуклеарном споразуму без икаквих предуслова.

Иранска владајућа елита, с друге стране, вјерује да Москва неће пристати ни на какав споразум са Сједињеним Државама иза леђа Ирана.

 Иран као члан ЕАЕУ постаје за Москву и остале из Уније стратешки савезник, а границе ЕАЕУ долазе у Персијски залив, што озбиљно мијења ситуацију на читавом Блиском истоку и у Закавказју.

Азербејџански предсједник Илхам Алијев већ изјавио да ће бити изграђена железничка пруга између Русије и Ирана преко Нахичевана (провинција Азербејџана), као и жељезничка веза између Ирана и Јерменије и између Турске и Русије".

Иран се претходних година већ показао као поуздан инвеститор у Таџикистану, гдје је реализовао неколико великих пројеката – изградњу хидроелектране Сангтуда-2, као и тунела Анзоб који повезује Душанбе са градом Хујандом. И у Азербејџану Иранци сарађују у изградњи и раду хидроелектрана Ордубад и Маразад на пограничној ријеци Араз, притоци Куре.

Сам Азербејџан, након рата у Карабаху, више нема разлога да се не придружи ЕАЕУ.

  Чим Иран стекне статус пуноправног члана ЕАЕУ из темеља ће почети да се мијења ситуацију не само у Закавказју, већ и на Блиском истоку у цјелини.

 Иранска економија је петнаеста у свијету по националном БДП и највећа међу државама западне Азије и ОПЕК-а.

 Та земља има друге највећу резерву нафте након Саудијске Арабије и држи 5,5% свјетског тржишта нафтних деривата.

 Иран би престао да буде стратешки усамљеник и промијенио однос снага у своју корист.     Оставите одговор