Кинеска филмска индустрија тренутно зарађује више од Холивуда

Кинески биоскопи током викенда уочи кинеске Нове године зарадили су рекордних 775 милиона долара, захваљујући прије свега локалној, а не холивудској продукцији.

понедељак, фебруар 22, 2021 / 13:33

Најгледанији је био кинески филм Детектив Чајнатаун 3, акциони филм са елементима комедије, који је од свих свјетских филмова ове године имао најуспјешнију премијеру, зарадивши на њој 424 милиона долара, пишу Бизнис и финансије.

Ово није филм који је одушевио критичаре, нити је побрао добре оцјене на разним листама на интернету. Његов успјех пак лежи у томе што је локалне производње и што је једноставно пријао кинеској пубици, пишу западни медији.

Није му одмогла ни чињеница да су Кинези већ уморни од "западне пропаганде” и да су довољно освијешћени по питању својих могућности, односно чињенице да и они могу да праве исто што креира и Холивуд. Додатно је помогао и раст стандарда у Кини, односно раст средње класе, која сада има вријемена и средстава да на различите начине испуњава своје слободно време.

Такође, пандемија корона вируса није била блага према Холивуду који је одложио биоскопске пројекције мноштва нових остварења, док се Кина, чини се, успјешније борила са ширењем заразе и успела да покрене опоравак економије али и филмске индустрије. То показују и прошлогодишњи успјеси. Наиме, филм "Осам стотина” је у 2020. зарадио 468 милиона долара што га је учинило најуспјешнијим филмом на свијету, док су се на првих десет места по заради пласирала још три кинеска филма.Оставите одговор