Хрватска међу економски најугруженијим земљама свијета?

Амерички портал "Бизнис инсајдер" уврстио је Хрватску на 10. мјесто на листи међу 21 економски најугроженијих земаља којима пријети банкрот. Новинар "Бизнис инсајдера" Грегори Вајт листу је саставио упоређујући петогодишњи ЦДС коефицијент, односно колико је средстава свакој појединој земљи потребно да осигура нова спољна задужења, која су економски нестабилним државама потребна за отплаћивање постојећих дугова […]

среда, мај 25, 2011 / 06:35

Амерички портал "Бизнис инсајдер" уврстио је Хрватску на 10. мјесто на листи међу 21 економски најугроженијих земаља којима пријети банкрот.

Новинар "Бизнис инсајдера" Грегори Вајт листу је саставио упоређујући петогодишњи ЦДС коефицијент, односно колико је средстава свакој појединој земљи потребно да осигура нова спољна задужења, која су економски нестабилним државама потребна за отплаћивање постојећих дугова и свакодневно функционисање.

У најгорој ситуацији налазе се Грчка и Венецуела, једине свјетске земље којима је потребно више од милион долара гаранција да би осигурале зајам у висини од 10 милиона. Слиједе Португал, Ирска, Аргентина, Украјина, Либан, Вијетнам и Шпанија.

Иза Хрватске, која се налази на 10. мјесту ове листе и има петогодишњи ЦДС у висини од 264,83 бпс-а, налазе се Мађарска, Румунија, Бугарска, Литванија, Италија, Турска, Белгија, Казахстан, Израел, Пољска и Русија, преносе хрватски медији.

Овом неславном листом врло упадљиво доминирају европске земље, а "Бизнис инсајдер" објашњава да је Европа најгоре погођена свјетском привредном кризом. Додатни удар била је данашња одлука куће "Стандард и Пур" да смањи кредитни рејтинг Италије.

ЦДС се изражава коефицијентом који показује колико је средстава држави потребно да би осигурала инострани зајам, па тако петогодишњи ЦДС у износу од 1000 бпс-а значи да је држави потребно милион долара да осигура 10 милиона долара дуга.Оставите одговор