Хрватска полиција: Хапсимо "Балкански картел"

Хрватска полиција саопштила је да је у међународној акцији "Догма” ухапсила петорицу припадника "Балканског картела” који је на европско тржиште прокријумчарио око 718 килограма кокаина, у вриједности од 23 милиона евра. Представљајући резултате акције „Догма”, заједно са колегама из других европских земаља, хрватска полиција је навела да је недавно ухапсила припаднике „Балканског картела” због кријумчарења […]

среда, мај 25, 2011 / 07:01

Хрватска полиција саопштила је да је у међународној акцији "Догма” ухапсила петорицу припадника "Балканског картела” који је на европско тржиште прокријумчарио око 718 килограма кокаина, у вриједности од 23 милиона евра.

Представљајући резултате акције „Догма”, заједно са колегама из других европских земаља, хрватска полиција је навела да је недавно ухапсила припаднике „Балканског картела” због кријумчарења 360 килограма кокаина из Бразила.

У оквиру акције против тог нарко картела, шпанска полиција је, између осталих, ухапсила и једног Србина, навела је агенција Хина.

У једној од најсложенијих и најдуготрајнијих акција у борби против кријумчарења наркотика, ухапшено је петоро припадника „Балканског картела” који су кокаин, који је полиција касније заплијенила, преузели у Шпанији и још шест хрватских држављана који су задржани у једномјесечном притвору.

Истрага је покренута против још четворице осумњичених, али они нису доступни хрватском правосуђу, објавила је хрватска агенција.

Акција „Догма” траје од 2008. године, а била је углавном усмјерена на хрватске држављане, који су унутар картела основали засебну ћелију.

Године 2010. откривено је да дрога из Јужне Америке треба да буде пребачена у Валенсију, па је у акцију укључена и шпанска полиција.

Полиција је саопштила и да заплијењена пошиљка од најмање 360 килограма кокаина, није била једина која је стигла у Валенсију, већ да је, поред ње, бар још једна исте количине пласирана на нарко тржиште више европских земаља.

Последња пошиљка праћена је од бразилске луке Сантос, гдје је укрцана на теретни брод, али се прије Валенсије, зауставила у неколико италијанских лука.

У Валенсији су по кокаин глисером дошли Хрват и Албанац, које су на обали чекали један Србин и један Словенац, који су сви ухапшени.

Данашњој конференцији за новинаре присуствовали су и званичници полиције БиХ, Шпанске и Чешке, а у акцији „Догма” учествовала је и холандска полиција.Оставите одговор