Европа: Премијери губе на локалу

Странке премијера Италије, Шпаније и Немачке протеклих дана доживели су тешке поразе на локалним изборима. Владајућа Социјалистичка партија премијера Хосеа Луиса Родригеса Сапатера претрпела је тежак пораз на локалним изборима у Шпанији, где је конзервативна Народна партија освојила власт чак и у Барселони и Севиљи, иначе традиционалним упориштима социјалиста. Демохришћани Ангеле Меркел су се суочили […]

среда, 25 маја, 2011 / 07:12

Странке премијера Италије, Шпаније и Немачке протеклих дана доживели су тешке поразе на локалним изборима.

Владајућа Социјалистичка партија премијера Хосеа Луиса Родригеса Сапатера претрпела је тежак пораз на локалним изборима у Шпанији, где је конзервативна Народна партија освојила власт чак и у Барселони и Севиљи, иначе традиционалним упориштима социјалиста.

Демохришћани Ангеле Меркел су се суочили са дебаклом на изборима у Бремену, где је први пут у историји Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) „потучена” од партије Зелених, али и први пут постала трећа по снази партија у једном западнонемачком покрајинском парламенту.

Губитак на локалним изборима, чини се, најтеже је пао италијанској премијеру Силивију Берлусконију, чија је партија Народ слободе доживела пораз у четири своја јака упоришта – Торину, Напуљу, Болоњи и Милану. Секс-скандали и судски процеси у којима се оптужује за корупцију очигледно су имали утицаја на Берлусконијеву популарност, чак и у његовом родном граду и финансијској престоници Италије – Милану.

Садашња градоначелница Милана Летиција Морати, из Берлусконијеве странке, освојила је у првом кругу избора 41,6 одсто гласова, а њен противкандидат, левичар Ђулијано Пизапија 48 одсто гласова.

Будући да се очекује се да ће левичар победити следећег викенда у другом кругу, Берлускони је упозорио да би Милано могао да постане циганмала у случају пораза кандидаткиње његове странке. Како преноси Би-Би-Си, он је изјавио да су Милано „запосели странци” и да би могао да падне у руке екстремној левици.

„Милано не сме бити претворен у исламски град, циганмалу са ромским насељима, запоседнуту странцима којима левица жели да да право гласа”, навео је премијер Италије на интернет сајту своје странке.

Берлускони је позвао грађане да не дозволе да „један од најважнијих градова Европе у погледу интелигенције, креативности и предузетничког духа” падне у руке екстремној левици и постане „неуређен, хаотичан и небезбедан”.

С друге стране, немачка канцеларка се због пораза на локалним изборима нашла на удару сопствене странке. Главна унутарстраначка конкуренција јој је утицајни посланик немачког Бундестага Томас Штробл, иначе зет Волфганга Шојблеа, министра финансија у влади Меркелове.

У Бремену, граду-покрајини са око пола милиона становника, ЦДУ је са свега двадесетак одсто освојених гласова први пут у историји постао трећа по снази партија у једном западнонемачком покрајинском парламенту. Испред њега су Социјалдемократска партија (СПД) са 38 одсто гласова и партија Зелени са 22,5 одсто гласова. Либерали, на чијем челу је донедавно био шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, освојили су Бремену само три одсто гласова, тако да нису ни ушли у локални парламент.

Иако до савезних избора има још две године, покрајински избори, кажу аналитичари, могу дати правац како ће бирачко тело Немачке, које броји више од 60 милиона људи, гласати 2013. године.

И пораз социјалиста на локалним изборима у Шпанији тумачи се као сигнал да Сапатеро губи подршку на националном нивоу, што повећава могућност да се Народна партија после осам година врати на власт. Конзервативци су победили социјалисте са чак два милиона гласова предности и добили трку на изборима у 13 регија.

Премијер Сапатеро признао је да су бирачи казнили владу због економске ситуације и незапослености, али је рекао да не планира да раније распише парламентарне изборе, који по закону треба да се одрже до марта идуће године. Он је насупрот томе обећао даље реформе које треба да доведу до отварања нових радних места.Оставите одговор