Хаг: Тужилаштво се неће жалити на пресуду хрватским генералима

Хашко тужилаштво неће се жалити на пресуду хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, потврдио је специјални савјетник главног тужиоца Фредерик Свинен. Судско вијеће Хашког трибунала 15. априла прогласило је Готовину и Маркача кривим за злочине над српским цивилима у току и послије операције "Олуја" у љето 1995. године и осудило их на […]

уторак, мај 17, 2011 / 15:45

Хашко тужилаштво неће се жалити на пресуду хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, потврдио је специјални савјетник главног тужиоца Фредерик Свинен.

Судско вијеће Хашког трибунала 15. априла прогласило је Готовину и Маркача кривим за злочине над српским цивилима у току и послије операције "Олуја" у љето 1995. године и осудило их на 24, односно на 18 година затвора, док је Чермак првостепеном пресудом ослобођен одговорности по свим тачкама оптужнице.

С обзиром да се тужилаштво није жалило, Чермак је од данас правоснажно слободан, а адвокати Готовине и Маркача најавили су да ће се жалити на пресуде.

Одбрана Готовине тражи да се пресуда укине и он ослободи кривице по свим тачкама оптужнице, док Маркачеви адвокати сматрају да би њихов клијент требало да буде ослобођен по свим тачкама оптужнице и да му казна буде ублажена.

Према првостепеној пресуди, Готовина, који је командовао операцијом "Олуја", и Маркач, који је био командант специјалне полиције, били су чланови удружног злочиначког подухвата, који је предводио тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман с циљем трајног протјеривања српског становништва са подручја Републике Српске Крајине.Оставите одговор