Григорије: Суторина је наша

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је Срни да БиХ има легитимно право да тражи поврат дијела јадранске обале код Суторине који јој је одузет, те позвао највише представнике власти у БиХ и Републици Српској да се боре за своју територију.

петак, новембар 9, 2012 / 12:39

"Људи који обављају одговорне функције морају и у том погледу да се понашају одговорно. Доста је било инертности и равнодушности о том питању и од БиХ, па и од Републике Српске, и тај проблем треба што скорије ријешити да бисмо добили излаз на море – у супротном то не би било у духу добросусједских односа", оцијенио је владика Григорије, констатујући да је уобичајено да се према Србима може односити ноншалантно, што није добро.

Владика Григорије је нагласио да је природно да БиХ тражи излаз на море и то треба схватити у мирољубивом духу, напомињући да је општепознато да не постоји ниједно залеђе тако близу мора, а да нема и излаз на море.

"БиХ има легитимно право да то тражи и, наравно, да то неће чинити свађом, већ правним поретком", истакао је владика захумско-херцеговачки, напоменувши да је тај простор и дио Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Према његовим ријечима, првенствено треба испитати како је дошло до тога да се излаз на Јадранско море код Суторине присвоји и одуземе.

Владика Григорије је подсјетио да су све нове границе створене по АВНОЈ-у, осим у овом случају, јер би БиХ по АВНОЈ-у имала излаз на море.

Епископ Григорије каже да је, како се прича, таква сутуација створена у телефонском разгору двојице функционера бивше СФРЈ, када је договорено да простор Суторине припадне Црној Гори.

"То је, ипак, био само начелни договор и нигдје на свијету не постоји ситуација да људи живе десетак километара изнад мора, а да не могу да дођу до њега. Све и да није било шта је било и да није наше како и јесте, опет бисмо могли да поставимо питање изласка на море, јер то није ствар неког нашег хира, већ међународног права", истакао је владика Григорије.
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије је још прије четири године упутио писмо највишим представницима власти БиХ и Републике Српске у којем их позива да употријебе своја овлаштења и званично покрену питање укључивања БиХ у арбитражу о дијелу јадранске обале, која јој је одузета.

Епископ Григорије је писму истакао да у том процесу учествују Хрватска и Црна Гора, док је БиХ неправедно искључена.

"Ако је СФРЈ расформирана према границама нацртаним у Јајцу 1943. године, зар није нормално захтијевати да се разграничење између Хрватске, Црне Горе и БиХ проведе према тим границама. Тиме би се исправила не само политичка, него и историјска неправда која нас је удаљила са обале којој, по свим специфичностима, припадамо", навео је, између осталог, владика Григорије.

Према авнојским границама, седам километара обале на подручју гдје се ријека Суторина улива у Топаљску увалу припада Републици Српској, односно БиХ.

БиХ је прије више година одузет седам километара дуг излаз на Јадранско море код Суторине у Бококоторском заливу, подручје које данас припада Црној Гори. Суторина је насеље у општини Херцег Нови у Црној Гори.

Након распада Југославије насеље Суторина и околна територија, која укључује излаз на Јадранско море у дужини обале од седам километара на сјеверном дијелу залива Бока Которска, гдје се улива ријека Суторина, у спору је између БиХ и Црне Горе.

Бивши ректор Универзитета у Сарајеву Јусуф Мулић недавно изјавио је да је дошао до писаних материјала у којима се наводи да је подручје Суторине од 1382. године до 1936. године било у саставу Требињског среза, када је, уредбом тадашњег министра полиције Краљевине Југославије, подручје Суторине и Крушевице издвојено из Требињског и припојено Которском срезу, у саставу тадашње Зетске бановине, због чега је историјско право БиХ на ово подручје непорециво.0 КОМЕНТАРА

 1. E moj glupi pope !
  Prvo BiH ima izlaz na more,a razgranicenje republika SFRJ je napravljeno po faktickom stanju od 1990 godine,a trece mislim da ti to nije u opisu posla da povlacis granice.Zna se dobro kako je CG dobila Sutorinu; u zamjenu za dio teritorija uz sjevernu granicu.Zamjenu su napravili tadasnji suvereni lideri KP, Djuro Pucar Stari i Avdo Humo.Koji kreten….

 2. То је блажо јовановић средио, са поквареним микулићем, пуцаром и поздерцима!
  Они су то уступили црногорским комунистима на челу са блажом јовановићем, да би од броза добили саграђену вилу у Игалу!

 3. magnaterra, 09.11.2012. не серендај!
  MrStojan, 10.11.2012. Такође не серендај!

  Владика Григорије има право. Као и рамштајн. Овај глупан магнатера каже Неум, па шта има везе то са Неумом? Мајмуне! нађи на нету тај дио о Суторини па ће ти бити јасније.
  Екс мало долијева „уље на ватру“ кад каже Српској треба излаз на море, а у праву је! Док магнатера се бори за БиХ, али када је у питању дио те исте територије некадашње БиХ, онда неће јер по садашњем уређењу БиХ, та територија би припала Републици Српској. Иаонако нам дођу око 1% да имамо 49, јер су нам узели то са коридором Горажде, ако ме памћење добро служи.

 4. Srbine, vladika ne kaze da se rukovodstvo bori za ljudskiji zivot, da imaju ljudi posla, da se imalo normalno zivi, vec kaze da se bore za Sutorinu. To su dimne bombe.To je dobio u zadatak da prosipa maglu, da nas razvuku i raspamete. I, sta bi mi imaali od toga i da je jebena Sutorina nasa?Mislis li da bi ti imao para da odvedes porodicu? Nista. Imamo i Jahorinu, pa odes li ti na skijanje? Ciji su hoteli, imamo li mi od toga koristi. Peru pare. Moj Srbine, svoju djecu su poslali u Milano, Bec, London zive kao kraljevi i princevi engleski, a nas zajebavaju Sutorinom, Srebrenicom , racama i mastilima. Cekajmago dok trava ne raste. Oni nas ubijaju, moj Srbine. Ubrzano, nema vise ni polako.

 5. Ne borim mse ja ni za koga,samo govorim cinjenice.Vladika kaze da BiH treba izlaz na more,a ona ga ima.Sutorina je zamjenjena teritorija i moze biti vracena sporazumom CG i BiH.Iz sadasnjeg ugla to je nemoguca misija,a vladika je kreten iz razloga koji su veca navedeni u kometarima,jednako kao i srbin koji me proziva.Da je kojim slucajem Sutorina u opstini Trebinje najvise bi profitirao prozvani pop,poznat po „menadzerskim“ sposobnostima

 6. Хахаха… Види магнатера, ја само кажем да владика има право кад каже да би требало питање Суторине отворити, као и дубровачког залеђа! МАло вам је познато да је и дио дубровачког залеђа отет од Требињске општине и припојен другој држави тј. Хрватској!Дубровник – град и Дубровачка република током своје хиљаду годишње историје нису били део Хрватске. Наиме, простор дубровачког залеђа – Херцеговине или Захумља насељавају Срби у VII веку док је староседелачко романско становништво и даље насељавало град. Познато је да се Срби баве земљорадњом и сточарством а романско градско становништво бродоградњом, трговином и занатима. Тек је 1939. године Дубровник постао део Бановине Хрватске. Што се тиче етничке припадности Дубровчана, реч је о припадницима српског народа и србизованим романским становницима. О томе нам сведочи употреба српског језика и ћириличног писма. Иначе, напредак Дубровачке републике је везан за напредак средњовековне државе српског народа Рашке – Србије – република је доживела политички и економски напредак – постала је посредник између словенских православних народа и држава Балкана с једне стране, папе и Рима и европских католичких народа и држава с друге стране. Након пада средњовековне Босне и Херцеговине и Србије под власт Османлијског царства, република је очувала самосталност парирајући између Турске и Европе. Она је била посредник, Венецији је била потребна због Цариграда а Цариграду због Венеције. Дрћавна граница Хрцатске и БиХ одвојила је Дубровник од свог захзмља и на тај наччин је остао изоловано острво. Никада у својој историји Дубровник није био изолован, већ центар дешавања. Такође, никада у својој историји није био у саставу било које хрватске државне формације, све до 1939. гдоине када су Срби припојили хрватској бановини као уступак да ови не би подржали Хитлера, а у ствари смо платили наивност са милион жртава и плус „поклонили“ најљепши град Јадрана!Некада је Тин Ујевић за Дубровник говорио: „Тај лијепи српски градић“ У 19 стољећу велики дио становника Дубровника изјашњавао се као Срби католичке вјере. касније под утицајем католичког клера и ватикана, као и притисцима економске природе, ти становници некадашње старе Србије почињу да се декларишу као Хрвати!То је видљиво и по њиховим презименима који јасно указују на њихову припадност околним српским домаћинствима. дакле, у питању је класично унијаћење. А ти узми па нешто прочитај! Узми мало Византијске и Франачке списе, па ћеш видјети о чему се ради!

 7. Приједоре у праву си у задњем коментару, али сматрам да владика није добио налог да тако прича, већ се бори за своју епархију која се простире у три државе! О бизнисима не знам осим из новина, а ту има и злонамјерних текстова, али сам мишљења да владика води рачуна и о обичном народу. Није на владикама да прозивају политичаре. Ево узми само фондацију Св Вукашин, која је на сву срећу (а према идеји еп Григорија и заживила)рентабилна и која сваког мјесеца исплаћује пар десетина хиљада марака за мајке са троје и више дјеце у Херцеговини. Мислим да он заиста ради праве ствари по питању народа, али није његово да се качи са представницима власти. За то постоји ревизори, судије, тужиоци, инспектори… полиција…тј поштовање закона, а на крају крајева и тај народ који је угрожен ћути…Реално, тај народ би на готово да се неко бори за његове интересе, а они да играју кладионицу, пијанче, леже… Е не може брале. Мора народ да изрази незадовољство, а не да ћуте и трпе!

 8. I kakve veze sva ta prica ima sa Sutorinom,i da je Dubrovnik u SFRJ bio u Hrvatskoj a Sutorina u Crnoj Gori.To je mlacenje prazne slame.Zasto Slobo i Milo,u vrijeme kad su bili u slozi nisu vratili Sutorinu Radovanu,i zasto Slobo nije sa Tudjmanom dogovorio Dubrovnik.
  Ali po tvojoj logici postavila bi se pitanja o Sandzaku(i943. godine autonomna oblast)Kosmetu,Vojvodini pa cak i o negotinskoj krajini.Mnogo je takvih teritorija bilo u bivsoj Jugoslaviji(pogotovo u Hrvatskoj) ali je Badinterova komisija dala svoju ocjenu i po tome se postupilo.Bivse republike su postale drzave u granicama iz 1990 godine(uoci rata) i to je zavrsena prica.A sto se tice popa,pokvareni smutljivac koji pokusava da zavadi srbe i crnogorce,posto se i crkva zavadila.Zasto je cutao 1991 godine,95,99….A posebna je prica sto zabija nos gdje mu nije mjesto a uz to je polupismen , zlonamjeran i pokvaren…
  Za kraj te price, promjene granica su moguce sporazumima ili novim ratovima.Hrvatska je u NATO a CG samo sto nije…

 9. хахаха… Чуј Санџак, чуј Косово? Ало! ја ти говорим о саставу територија, а нема логичности да Херцеговина која је надомак мора остане без мора.То су међународна правила, ако већ говориш о Бадинтеру!ТАда се ишло да се српски корпус разбије, а ово владикино залагање ја видим као враћање природног права Херцеговаца на море! Санџак је само годину дана имао ту привилегију јер су тамо на власти били фашисти, тј. ханџар дивизија и усташе и ти то називаш неким правом?! Овдје није завршена прича нити ће икада бити, док се српско питање не ријеши до краја. Мора доћи до нових граница или мирним путем или ратом. Српски корпус није испоштован,тј. разбијен је српски национални вијековни континуитет, а то није добро. Ма какав НАто и остале ствари?! Зар мислиш да се СРБИН боји НАТО-а? Смијешан си! очигледн не припадаш Српској нацији! П.С.на ово чекам да се БИГИ огласи, ако то већ ниси ти. Не завађа он Србе и Србе у Црној Гори, јер тај народ о коме је ријеч је Српски народ и тако се осјећа, тако да Григорије савршено добро зна о чему прича…Маало немаш појма о ситуацији о којој причаш.

Оставите одговор