Бихаћ: Прва литургија након 1941. године

Свештеници Епархије бихаћко-петровачке сутра ће у Бихаћу служити архијерејску литургију у новоподигнутом Храму Свете Тројице, првој православној цркви у овом граду која је обновљена после 1941. године. Свечаности у Бихаћу, који је остао без православних богомоља, требало би да присуствују бројни вјерници и протјерани бихаћки Срби. У Удружењу Бишћана "Уна" у Бањалуци рекли су да […]

петак, новембар 9, 2012 / 12:46

Свештеници Епархије бихаћко-петровачке сутра ће у Бихаћу служити архијерејску литургију у новоподигнутом Храму Свете Тројице, првој православној цркви у овом граду која је обновљена после 1941. године.

Свечаности у Бихаћу, који је остао без православних богомоља, требало би да присуствују бројни вјерници и протјерани бихаћки Срби.

У Удружењу Бишћана "Уна" у Бањалуци рекли су да ће сутра у 6.30 часова на мјесту старе аутобуске станице бити обезбијеђена два аутобуса за оне који желе да присуствују поновном рађању српске цркве у Бихаћу, преноси "Прес Републике Српске".

"Очекујемо да широм свијета расијани Срби из Бихаћа и његове околине искористе прилику да дођу у свој родни крај. Владика Хризостом је одредио да се прва саборна архијерејска литургија у новоподигнутом храму служи на дан успомене на Светог Арсенија, другог архиепископа српског. На ову светковину чекамо деценијама“, истичу у "Уни".

Усташка власт је 1941. наредила да се до темеља сруши велелепна православна црква у граду, а да се материјал искористи за дозидавање католичке цркве и звоника. Порушена Црква силаска Светога духа на апостоле била је подигнута и освештана давне 1898. године, а то је уједно био и први православни храм порушен у НДХ.

Послије Другог свјетског рата, на том мјесту је подигнута зграда општине Бихаћ, гдје се данас налази сједиште Унско-санског кантона.

Тек 1988. општинске власти Бихаћа додијелиле нову, потпуно неадекватну локацију за градњу нове цркве у дијелу града познатом по клизиштима.

Тек започету цркву 1992. потпуно су уништили припадници Армије БиХ.Оставите одговор