Градоначелник Бијељине позвао да против њега поднесу кривичне пријаве

Јуче су грађани Бијељине имали прилику да послушају конференцију за медије Савјета за спорт који чине одборници Скупштине града. На конференцији је оптужен Градоначелник да је донио незакониту одлуку и позван је да исту поништи или ће поднијети кривичне пријаве.

недеља, март 13, 2022 / 11:54

Кривичне пријаве у складу са кривичним законодавством имају обавезу да поднесу сви грађани уколико сазнају за извршење кривичног дјела, те је Градоначелник позвао, да ако мисле да је у Одлуци расподјела средстава за спорт и физичку културу прекршен закон слободно поднесу кривичне пријаве, али да исто тако буду ревносни и поступе по закону када је у питању подношење кривичних пријава према одговорним лицима у јавним предузећима и установама за која имају сазнања да су прекршили надлежности и спровели кривична дјела!

Што се тиче саме конференције и Одлуке о расподјели средстава за спорт и физичку културу грађани треба да знају шта је прави разлог сазивања исте, а то су повријеђени политички и приватни интереси говорника на конференцији. Наиме, одборник Данијел Перић, као што је многима познато контролише КМФ "Радник-Сити" којем је Закључком Савјета за спорт додијељено првобитно 37.000 КМ, док је прошле године у само једном рангу ниже имао укупно 10.000 КМ, а трошкови одржавања утакмица се нису за толики проценат увећали, Одлуком Градоначелника сада је тај износ коригован на 28.000 КМ.

Из истих приватних разлога говорио је и Горан Јањић, који контролише ФК "Пролетер" Дворови, гдје је Савјет свим клубовима у другој фудбалској лиги додијелио чак 31.000 КМ, Одлуком је то кориговано на 27.000 КМ, напомињемо да су прошле године клубови друге лиге имали 25.000 КМ.

О одлучивању Савјета по приватном интересу и противно Правилнику говори и чињеница да су клубовима прве лиге додијелили износе од 41.000 и 40.070 КМ, што је Одлуком Градоначелника кориговано и изједначено на 43.000 КМ, јер Правилник за расподјелу средстава у колективним спортовима јасно каже да се расподјела врши по основу ранга, планираних званичних утакмица и трошкова такмичења, а трошкови прве лиге значајно премашују трошкове друге лиге.

Такође, напомињемо да су Одлуком Градоначелника сви фудбалски клубови од друге до шесте лиге добили увећање од 8%.

Из истог приватног разлога је коментарисао и одборник Зоран Софренић, који заједно са својим познатим оцем контролише ФК "Јединство" из Броца који се такође такмиче у другој лиги. Одборник Софренић је додатно коментарисао и расподјелу средстава школама спорта које су Одлуком Градоначелника добиле све по најмање 3.000 КМ, чиме је извршена корекција и изједначавање имајући у виду да су Закључком Савјета школе кошарке добиле по 3.000 КМ, а школе фудбала неке 1.000, неке 1.500 КМ, те је за поменуту Одлуку извршена корекција на горњи износ, у потпуности поштујући Правилник који каже да спортски клубови који немају званична такмичења, а имају карактер "школа спорта" добијају једнаке износе које могу да искористе искључиво за набавку спортских реквизита.

Да иронија буде већа Перић и Јањић су учествовали у изради Правилника, којег је недавно усвојила Скупштина, а сада га на сав глас критикују, док је Софренић пресједавајући Савјета за спорт гдје је поменути акт и у Скупштини добио једногласну подршку.

Врхунац ироније је свакако помињање нечије дјеце од стране господина Софренића, најпознатијег политичког и спортског сина Семберије.Превише ироније, апсурда и неутемељених оптужби у Граду Бијељини!Оставите одговор