Гoлубовић: У јануару премијера филма о Срђану Алексићу

Београдски редитељ Срдан Голубовић изјавио је да ће у јануару идуће године премијерно бити приказан његов филм "Кругови" о припаднику Војске Републике Српске Срђану Алексићу, који је погинуо спасавајући цивила Алена Главовића. Голубовић, који се ових дана вратио из Словеније, гдје завршава снимање филма, рекао је Срни да очекује да ће "Кругови" до краја године […]

среда, октобар 17, 2012 / 08:03

Београдски редитељ Срдан Голубовић изјавио је да ће у јануару идуће године премијерно бити приказан његов филм "Кругови" о припаднику Војске Републике Српске Срђану Алексићу, који је погинуо спасавајући цивила Алена Главовића.

Голубовић, који се ових дана вратио из Словеније, гдје завршава снимање филма, рекао је Срни да очекује да ће "Кругови" до краја године бити спремни за премијерно извођење.

"Када ће филм бити сасвим готов и спреман за премијеру зависи искључиво од продуцената. Очекујем да ће се то догодити у јануару идуће године", каже Голубовић.

Голубовић подсјећа да су филм о Алексићевом подвигу финансирали филмски фондови из Њемачке, Француске, Словеније, Хрватске и Србије.

Филм је финансирао и Европски фонд за развој филма "Евроимаж", као и Атеље при Канском фестивалу.

Голубовић је током снимања филма у Требињу рекао да "Кругови" говоре о томе да је "једини смисао живота постати и опстати као поштен и честит човјек".

Радња је смјештена у Требиње, Београд и Њемачку, 12 година послије убиства војника Срђана Алексића.

Филм се бави посљедицама херојског чина и прати животе људи који су учествовали у том догађају, који им је промијенио животе.

Основу за своје најновије филмско остварење Голубовић је нашао у догађају из 21. јануара 1993. године током рата у БиХ.

Припадник Војске Републике Српске Срђан Алексић нашао се у групи српских резервиста који су легитимисали људе на пијаци у Требињу.

Када су наишли на муслимана Алена Главовића резервисти су почели да га туку, а Срђан је прискочио у помоћ. Главовић је побјегао, а четворица српских војника су претукла Срђана, који је преминуо од задобијених рана.

Његов отац Раде у читуљи је написао: "Умро је вршећи своју људску дужност". Главовић данас живи у Шведској са породицом и сваке године посјећује Срђанов гроб у Требињу.

У "Круговима" играју Вук Костић, Леон Лучев, Александар Берчек, Небојша Глоговац, Никола Ракочевић, Христина Поповић и други. Сценарио су написали Срђан Кољевић и Мелина Пота Кољевић.

Повезано:0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор