Лукашенко тврди да су му руски бизнисмени нудили мито

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је данас да су му неименовани руски бизнисмени нудили мито од пет милијарди долара да би добили попуст приликом продаје компаније Беларускалиј. „Нудили су ми да продам Беларускалиј за 15 милијарди: 10 у државну касу, а пет мени, где кажем”, рекао је Лукашенко на конференцији за руске новинаре, пренијела је […]

среда, октобар 17, 2012 / 08:17

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је данас да су му неименовани руски бизнисмени нудили мито од пет милијарди долара да би добили попуст приликом продаје компаније Беларускалиј.

„Нудили су ми да продам Беларускалиј за 15 милијарди: 10 у државну касу, а пет мени, где кажем”, рекао је Лукашенко на конференцији за руске новинаре, пренијела је РИА Новости.

Бјелоруски предсједник је навео да су му тај приједлог, преко извјесног руског пријатеља, дали „московски олигарси”.

Бјелоруске власит су прошле године процијениле Беларускалиј на 30 милијарди долара, а медији специјализовани за економске информације наводили су да су на куповину контролног пакета акција те компаније претендовале структуре Сулејмана Керимова, једног од главних акционара руског Уралкалија, а дио акција хтјела је да купи и Индија.

Белорускалиј потпуно припада држави и једно је од највећих бјелоруских извозних предузећа, а спада међу водеће свјетске произвођаче калијумских вјештачких ђубриваОставите одговор