Aустрија: У јануару референдум о војној служби

Аустријски парламент данас је одлучио да ће у јануару бити одржан референдум на којем ће се грађани изјаснити да ли ће бити увдена професионална војска или задржана војна обавеза. Владајућа коалиција је подијељена по овом питању, јер Социјалдемократска партија жели да буде успостављана професионална војска, док странка десног центра Народна партија тежи задржавању обавезне војне […]

среда, октобар 17, 2012 / 06:58

Аустријски парламент данас је одлучио да ће у јануару бити одржан референдум на којем ће се грађани изјаснити да ли ће бити увдена професионална војска или задржана војна обавеза.

Владајућа коалиција је подијељена по овом питању, јер Социјалдемократска партија жели да буде успостављана професионална војска, док странка десног центра Народна партија тежи задржавању обавезне војне службе за мушкарце, која тренутно траје шест мјесеци.

У протеклих неколико мјесеци, странке су користиле питање аустријске одбрамбене политике да привуку гласаче за парламентарне изборе заказане за идућу годину а који би требало да буду одржани у сепрембру.

Према резултатима анкета и јавност је подијељена по овом питању.

Присталице професионалне војске страхују да би нови систем, такође значио и крај аустријске цивилне службе за коју младићи могу да се опредијеле.Оставите одговор