Гогановић: Увођење војног рока у БиХ неозбиљна прича

"Реформа одбране, која је проведена тада уз посредовање међународне заједнице и НАТО Штаба у БиХ, предвидјела је професионалну војску и укидање војног рока. Не разумијем како било коме такве идеје могу уопште падати на памет. Истраживања појединих невладиних организација на ту тему која том питању прилазе селективно, не бих коментарисао", рекао је Гогановић.

субота, фебруар 10, 2024 / 11:03

Увођење војног рока у БиХ је неозбиљна прича која је у старту осуђена на пропаст, изјавио је Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

На питање Срне да прокоментарише све чешће писање федералних медија о увођењу обавезног војног рока у БиХ, Гогановић је одговорио да то уопште не може бити тема док је на снази постојећи Закон о одбрани и да је познато да је обавезно служење војног рока било прије Реформе одбране, дакле, док је постојала Војска Републике Српске и Војска Федерације БиХ.

Да би се у БиХ разговарало о увођењу обавезног војног рока, појаснио је Гогановић, морали би ући у измјене закона о одбрани, закона о служби и низа подзаконских аката.

"Они који потенцирају ову причу, требају да знају да тиме нарушавају основне принципе Реформе одбране и аутоматски враћају на стање прије ње. Реформа одбране почива на принципима јединствених Оружаних снага, професионалној служби и укидању служења војног рока", истакао је замјеник министра одбране у Савјету министара.

Он је оцијенио да Министарство одбране у Савјету министара треба првенствено да улаже у побољшање услова боравка и рада припадника Оружаних снага БиХ на војним локацијама, иначе ће се доћи у ситуацију да и професионална војна лица почну напуштати службу.Оставите одговор