Годину дана не могу се наћи рушитељи партизанског гробља у Мостару

Ово су ријечи локалних Субнороваца, које објављујемо у цјелости и поред тога што је њихова основна сврха да сакрију праву природу НОВЈ и НОБ, а то је да је до 1944. у њој апсолутна већина бораца била српског поријекла. Не руше се антифашистички споменици у Ефбиху, зато што се доживљавају као хрватски или муслимански.

среда, јун 14, 2023 / 09:31

Данас се навршила година од рушилачког терористичког чина на Национални споменик Босне и Херцеговине – Партизанско спомен гробље у Мостару. И након 365 дана једина информација која долази из МУП-а ХНК је да је истрага у току.

Ваља подсјетити да је од првог напада на Партизанско спомен гробље прошла 31 година и три мјесеца и да сво то вријеме из МУП-а долази иста информација: Истрага је у току.

Нисмо и не можемо бити задовољни саопштењем да је истрага у току и да је тужилаштво формирало предмет. Имамо право знати докле се дошло, јер рушилачки походи на овај споменик трају превише дуго. Оваква неучинковитост наводи нас на сумњу да у случају терористичког чина на Партизанско спомен гробље постоје опструкције и недостатак воље да се све ријеши или можда трагови воде до "недодирљивих" па истрага намјерно тапка у мјесту више од тридесет година. Инсистирамо на дјеловању, јер не вјерујемо, ако се жели ријешити овај случај и починиоци привести правди, да у нашој средини не постоје професионалци који то могу ријешити, али им се то треба дозволити.

Инсистирамо да јавност буде упозната са разлозима неефикасности у овом предмету, јер образложењима која нам се дају не вјерујемо, превише су уопштена и непрофесионална. Вишедеценијска неефикасност у овом случају ствара бројне шпекулације и сумње. Зато је крајње вријеме да се у рјешавање укључе и федералне полицијске структуре, те државне сигурносне агенције. Тридесет година је у Мостару истрага у току, а сваки дан овај бисер меморијалног градитељства је оштећенији. Јасно је и птицама на грани да је и рушење, али и истрага о рушењу, као и заштита овог споменика од самог почетка политичко питање и да тамо треба тражити одговор на питање: Зашто се ово дешава и зашто је толике године истрага у току.

Директним саучесницима у уништавању овог Националног споменика, због неподузимања мјера заштите, сматрамо Градску управу Мостара, Владу Херцеговачко-Неретванског кантона и Владу Федерације БиХ. Позивање на недефинисане надлежности и пребацивање одговорности једних на друге само погодује креаторима политичке климе у којој без икаквих посљедица могу дјеловати неонацистичке групе које редовно крећу у овакве рушилачке походе. Само наивни могу повјеровати у образложења да се ради о групама малољетних хулигана.

Господо, вријеме недјеловања је прошло, или радите или своја радна мјеста препустите онима који хоће и који не слушају никога из сјене.Оставите одговор