Генсек Милко наступа "ЕПП процедурама" против Асима Сарајлића

Генерални секретар Партије демократског прогреса Милко Грмуша изјавио је данас да ће ПДП предузети одговарајуће процедуре пред Европском народном партијом (ЕПП) уколико СДА из свог руководства под хитно не смијени потпредсједника Асима Сарајлића и тиме не покаже на дјелу да се противи корупцији на највишем политичком нивоу.

недеља, март 1, 2020 / 10:25

"Након објаве аудио снимка који се појавио у јавности, а који је презентовао члан СДА Семир Ефендић и који је оптужио потпредсједника те странке Асима Сарајлића да тргује својим утицајем и обећава радна мјеста у јавном сектору у замјену за подршку на унутарстраначким изборима, јасно произилази да врх те партије у најскоријем могућем року мора јасно политички да се изрази да ли подржава корупцију у највишим политичким круговима или не. Поред тога што у конкретном случају постоји сумња у постојање неколико озбиљних кривичних дјела, озбиљно су угрожени и принципи Европске народне партије садржани у члану 2. Кодекса понашања ЕПП-а. Такође, компромитована је и одредба садржана у члану 3. тачка 1. Кодекса понашања ЕПП-а која налаже строгу одвојеност партије и јавне одговорности, као и одредба садржана у члану 4. Кодекса понашања ЕПП-а која забрањује функционерима партија које су дио ЕПП-а да користе јавне функције ради остваривања било какве личне или политичке користи", изјавио је Грмуша.

Како је рекао, СДА ће морати да бира између дифамираних високих функционера те партије и европских вриједности садржаних у Кодексу понашања Европске народне партије.

"Након срамног признања предсједника СДА да ће да "трампи" елиминацију странаца у Уставном суду БиХ за укидање ентитетског гласања, а што је директна потврда политичке агенде страних судија у Уставном суду и њихове везе са лидером СДА, ово је друго снажно признање чињенице да дијелови руководства СДА просто не могу да функционишу у складу са начелима владавине права. Због тога ПДП не пристаје да мирно коегзистира у ЕПП са таквом странком и ако се СДА јасно не одреди по овом питању, ПДП ће у складу са чланом 6. Кодекса понашања ЕПП-а, као и у складу са одредбама садржаним у Интерним правилима Етичког комитета ЕПП-а, тражити да се СДА одузме статус партије посматрача у ЕПП", нагласио је Грмуша.Оставите одговор