Генерал Младић пред Хашким трибуналом 3. јуна

Бивши командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић у петак, 3. јуна, биће први пут изведен пред Хашки трибунал, саопштиле су хашке судије. На првом појављивању од Младића ће бити затражено да се изјасни по 11 тачака оптужнице, која укључује геноцид током рата у БиХ. Холандски судија Алфонс Ори потписао је ову одлуку рано јутрос, […]

среда, јун 1, 2011 / 12:11

Бивши командант Војске Републике Српске генерал Ратко Младић у петак, 3. јуна, биће први пут изведен пред Хашки трибунал, саопштиле су хашке судије.

На првом појављивању од Младића ће бити затражено да се изјасни по 11 тачака оптужнице, која укључује геноцид током рата у БиХ.

Холандски судија Алфонс Ори потписао је ову одлуку рано јутрос, након што је Младић провео прву ноћ у изолационој ћелији Трибунала.

БРАМЕРЦ: УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА ИЗБЈЕГНЕМО ДУГО СУЂЕЊЕ

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да ће бити учињено све да се избјегне дуго суђење бившем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Брамерц је у интервјуу за аусријски радио ОРФ, одговарајући на питање колико ће трајати процес, рекао да то зависи од неколико ствари, укључујући Младићево здравље, затим да ли ће он одредити тим одбране или ће се сам бранити.

"Веома је тешко рећи колико дуго ће то трајати. Проблем неће бити тужилаштво, ми имамо спремну обновљену оптужницу, већ колико времена ће требати одбрани да се припреми", рекао је Брамерц.

Говорећи о Србији, чији ће напредак ка чланству у ЕУ бити олакшан, он је рекао да поздравља одлуку Србије да испоручи Младића, иако је то трајало "превише дуго".

"Веома смо заинтересовани да сазнамо гдје је он био између 2006. и 2011. године. Чекамо одговор од Србије на питање ко га ја штитио, када и гдје", рекао је Брамерц.

Он је додао да Србија мора још ствари да уради, апелујући да власт пронађе Горана Хаџића.

"Надамо се да ће хапшење Горана Хаџића ускоро услиједити. Сматрамо да је веома важно да посљедња особа која је у бјекству буде ухапшена. Али још постоје одређени политички кораци које Србија мора да предузме", рекао је Брамерц.

Ројтерс преноси резултате истраживања јавног мњења, урађеног 15. маја, према коме је 51 одсто грађана Србије било против изручења Младића, док је 34 одсто било за изручење.

Према истом истраживању, 78 одсто Срба не би никад открило кретања ни мјесто гдје се крије Младић у замјену за 10 милиона евра награде, колико је понудила Влада у Београду.Оставите одговор