Галић: Нисам пуцао на Маркале

Пензионисани генерал Војске Републике Српске /ВРС/ Станислав Галић рекао је данас у Хагу, свједочећи у одбрану Радована Караџића, да у фебруару 1995. године није наредио испаљивање гранате на сарајевску пијацу Маркале. "Никада, ни у ком случају, не бих наредио да се испали граната на пијацу јер ми смо ту пијацу чували четири године и сад […]

четвртак, април 18, 2013 / 19:45

Пензионисани генерал Војске Републике Српске /ВРС/ Станислав Галић рекао је данас у Хагу, свједочећи у одбрану Радована Караџића, да у фебруару 1995. године није наредио испаљивање гранате на сарајевску пијацу Маркале.

"Никада, ни у ком случају, не бих наредио да се испали граната на пијацу јер ми смо ту пијацу чували четири године и сад одједном, када је све ријешено, да наредим да се пуца по пијаци. То је апсурдно", рекао је Галић, одговарајући на питање Караџића да ли је он наредио испаљивање гранате.

Галић је изјавио да није добио извјештаје нижих команди да је неко испалио гранату и да је, послије експлозије на Маркалама, ВРС понудила да заједничка комисија истражи тај инцидент, али да су то одбили муслиманска страна и Унпрофор.

"Маркале је испитивало, колико сам ја послије сазнао, десет комисија и оне нису могле званично установити одакле је испаљена мина. Ако 10 комисија НАТО-а ради на том случају и не може одредити тачно шта се догађа, како ми да то одредимо, без присуства тамо, одакле је мина испаљена и ко је испалио", додао је Галић.

Свједок је оспорио сугестију Караџића да је једна граната од 120 милиметара могла убити и ранити више од 200 људи, преносе медији.

Говорећи о фотографисаним "фрагментима тијела мине", који су се послије "као изгубили", Галић је оцијенио да ту нешто није у реду, те да "има и других елемената техничке природе и опште ситуације… да је то ненормално".

Галић је напоменуо да је до њега стигла информација да је страдање на Маркалама изазвала Армија БиХ, додајући да је то на неки начин признао и командант Унпрофора Мајкл Роуз када је дао изјаву у Хагу, а који се оградио да је тако речено Алији Изетбеговићу да би га присилили на разговоре на које он није увијек пристајао.

Галић је током свједочења посебно изразио жаљење због страдања дјеце у Сарајеву.

Свједочење Галића биће настављено слиједеће седмице.

Станислава Галића /70/, некадашњег команданта Сарајевско-романијског корпуса ВРС, Трибунал је 2006. године правоснажно осудио на доживотни затвор.Оставите одговор