Европска комисија предлаже 150 милиона евра помоћ фармерима

Европска комисија предложила је пакет помоћи од 150 милиона евра за фармере погођене епидемијом бактерије ешерихија коли. Комесар ЕУ за пољопривреду Дацијан Циолос рекао је новинарима уочи ванредног састанка министара пољопривреде у Луксембургу да ће предложити пакет помоћи од 150 милиона евра. "Надам се да ће власт у Њемачкој моћи ускоро да идентификују извор заразе. […]

среда, јун 8, 2011 / 09:31

Европска комисија предложила је пакет помоћи од 150 милиона евра за фармере погођене епидемијом бактерије ешерихија коли.

Комесар ЕУ за пољопривреду Дацијан Циолос рекао је новинарима уочи ванредног састанка министара пољопривреде у Луксембургу да ће предложити пакет помоћи од 150 милиона евра.

"Надам се да ће власт у Њемачкој моћи ускоро да идентификују извор заразе. Без тог одговора биће тешко вратити повјерење потрошача, што је од суштинске важности за поновно јачање тржишта", рекао је он.

Компензација ће покрити период од краја маја до краја јуна, рекао је он, додајући да се износ може промијенити када буде познат тачан губитак сваке земље.

Шпанија тражи 100 одсто компензацију од Њемачке због огромних губитака њених фармера због лажних оптужби да су извор заразе шпански краставци.

Удружење шпанских извозника воћа и поврћа кажу да су до сада седмично изгубили око 225 милиона евра.

Белгијски министар пољопривреде Сабине Лорел позвао је на европску солидарност у вези са кризом, док је шпански министар Франсиско Соса-Вагнер рекао је, држећи у руци краставац, да се мора "вратити част краставцу".

Гунал Родијер, експерт за заразне болести при Свјетској трговинској организацији рекао је да ако се ускоро не открије извор онда вјероватно никад ни неће.

Комесар за дравље ЕУ Џон Дали рекао је да је епидемија ограничена на сјеверну Њемачку и да нису потребне шире контроле у Европи, као ни одбацивање свих производа.

Дали је упозорио на ширење непровјерених информација у вези са епидемијом рекавши да су оне изазвале бојазан и да су негативно утицале на пољопривредне произвођаче.

Потрага за извором заразе концентрисала се на једну органску фарму у Улзену, 100 километара јужно од Хамбурга, међутим од 40 узорака узетих са фарме 23 су била негативна.

Званичници су рекли да ће резултати посљедњих 17 тестова бити познати сутра или прекосутра због компликоване природе самог процеса тестирања.

Продаја салатног поврћа драстично је опала усљед епидемије у којој су умрле 22 особе, а више од 2 400 је заражено, подсјећа Би-Би-Си.Оставите одговор